Stráský, kritizovaný šéf NP Šumava, končí

Domácí Domácí
27. 6. 2012 19:35
Odvolání zítra oznámí ministr Chalupa, do čela Šumavy míří náměstek Mánek
Jan Stráský.
Jan Stráský. | Foto: Ludvík Hradilek

Vimperk- Spekulace, že čtvrtek bude pro Jana Stráského posledním dnem ve funkci mocného ředitele Národního parku Šumava, se potvrdily. Sám Stráský večer potvrdil ČTK, že končí ve funkci. Zastával ji rok a půl.

Stráský neuvedl přesný termín, kdy by měl místo opustit, pravděpodobně se tak stane v následujících dnech, řekl ČTK.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který Stráského loni v únoru jmenoval, důvody zatím nesdělil.

Podle informací České televize by ho měl nahradit dosavadní náměstek Jiří Mánek.

Ten, který porušoval zákony

Stráský se do historie tuzemského největšího národního parku - s rozlohou kolem 680 km2 - zapsal jako muž, který do boje s kůrovcem vpustil motorové pily a chemii.

Za své počínání dostal letos na konci dubna ekologickou Anticenu Ropák za největší protiekologický počin. Ve zdůvodnění lze vyčíst devět vážných výtek vůči jeho postupům, pořadatelé mu pak vyčetli i "diskreditaci poslání parku v očích veřejnosti."

Stráský bez diskusí v čele parku porušoval zákony. A to vědomě. Například loni na jaře svým podřízeným nařídil, aby v boji proti kůrovci použili i chemické postřiky, přestože v té době k tomu park ještě neměl výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny, který chemii v chráněných územích zakazuje.

Také Česká inspekce životního prostředí oznámila, že vedení parku porušilo zákon, a zahájila s ním správní řízení o pokutě, která má horní sazbu 2 miliony korun. Jenže správní řízení inspektoři dosud neukončili.

Proti používání chemických látek proti kůrovci přitom kromě nevládních organizací protestují i desítky vědců z Jihočeské univerzity, Přírodovědecké fakulty nebo Botanického ústavu. Mimo jiné tvrdí, že na kůrovce mají malý účinek a navíc zabíjí jiné živočišné druhy.

Vedení národního parku to odmítlo. "Na obranná zařízení jsou lákáni aktivně pouze lýkožrouti smrkoví. Negativní ovlivnění jiných živočichů není žádnou studií relevantně prokázáno," řekl Aktuálně.cz mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Podívejte se: Přemnožený primát likviduje šumavské lesy

I cizina se divila

Situace v Národním parku Šumava už vzbudila i reakce v zahraničí. Krátce poté, co ministr Chalupa na jaře dokončil návrh nového zákona o Národním parku Šumava, dorazil na jeho úřad dopis Mezinárodního svazu ochrany přírody, který před přijetím zákona varuje.

Renomovaná mezinárodní organizace, jíž je Česko členem, v něm upozorňuje na to, že by nový zákon mohl mít zásadní dopad na vzácnou šumavskou přírodu. A zároveň naznačuje, že by Šumava už nemusela být zařazena do mezinárodní kategorie národních parků.

Renomované světové organizaci vadí především velkoplošné kácení smrků napadených kůrovcem, které zákon umožní. A které Stráský prosazoval.

Ostatně - i v těchto dnech se u Ptačího potoka kácí.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Je ochrana přírody dostatečná?

 

Právě se děje

Další zprávy