Strany mají na rok vystaráno, peníze budou pro všechny

Martina Macková
17. 6. 2007 0:00
Poslanci schválili finance i pro poslední "hříšníky"
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zákon sice říká, že strana, která nedodá zprávu o hospodaření kompletní a včas, nedostane od státu žádné peníze. Ale v Česku je to jako v pohádce, nakonec to vždycky dopadne dobře, i letos.

Ačkoliv audity letos nedodala v pořádku žádná ze stran, která má nárok na příspěvek za mandáty v parlamentu nebo v krajských zastupitelstvech, peníze budou nakonec pro všechny.

Strany mají chyby v účtech, beztrestně ČTĚTE ZDE

Ještě tento týden se sněmovna ustrnula a zvedla ruce pro usnesení, které znamená výplatu i pro poslední ze stran, Stranu pro otevřenou společnost a Spojení demokraté-Sdružení nezávislých.

První ze stran, která je pozůstatkem původních Evropských demokratů, získala loni přes dva miliony za mandáty v karlovarském krajském zastupitelstvu a za senátora Jana Horníka. Druhá, liberální SOS, čerpá peníze za krajské zastupitele v Libereckém a Ústeckém kraji a také za mandát senátorky Soni Paukrtové.

Všechny opravily, po termínu

Obě strany si "nevšimly", že kontrolní výbor, který má shromáždit a přezkoumat zprávy o hospodaření stran, se rozhodl dát po termínu ještě další dva týdny na opravování a doplnění auditů, aby peníze mohly strany dostat.

Poslanecké hloučky.
Poslanecké hloučky. | Foto: Ondřej Besperát

Zprávy s chybami totiž dodaly i všechny parlamentní strany, které celkem ze státního rozpočtu jen loni za mandáty čerpaly přes 950 milionů korun. Sněmovna tak schválila peníze jen pro ostatní.

Dvě strany mohou být bez peněz - ČTĚTE ZDE

Ostatním stranám stát peníze neposílá. Pokud tedy nemají v pořádku účty, hrozí jim tedy "jen", že se ocitnou na listině, která navrhuje partajím pozastavit činnost. Než by se tak ale stalo, mají minimálně rok čas audity vylepšit.

Pokud by zprávy nedoplnily, měla by dát podle zákona vláda návrh na jejich zrušení.

Benevolentní přístup, který už roky strany praktikují, ale letos hodlají poslanci kontrolního výboru změnit. Chtějí upravit zákon tak, aby nebylo možné dodávat výroční zprávy roky pozpátku, aniž by strany postihly nejtvrdší sankce, tedy zrušení strany.

Strana měla zaniknout. Funguje dál, díky zmatku ČTĚTE ZDE

Loni rozpočtový výbor převzal opožděné zprávy za některé z posledních šesti let celkem od 18 partají. Nejvyšší správní soud za poslední tři roky zrušil ale jen dvanáct stran a hnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy