Strany jsou zachráněny. Peníze budou, ostuda ne

Martina Macková
24. 4. 2007 19:15
Výroční zprávy se mohou doplňovat i opravit
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha -Většina politických stran, které neodevzdaly včas a kompletní výroční zprávy o svých financích za loňský rok, dostala šanci vyhnout se sankcím.

Ty by znamenaly, že například ani jedna z parlamentních stran nedostane milionové příspěvky za volby a musela by se potýkat s návrhy na pozastavení činnosti.

Strany ale dostanou šanci zprávy opravit.

Dnes o tom jednomyslně rozhodl kontrolní výbor sněmovny. Právníci mu totiž doporučili, aby nebyl na politické strany tak přísný a umožnil jim doplnit špatně napsané výroční zprávy. "Zákon o politických stranách slouží především k tomu, aby občan dostal informaci o transparentnosti financování stran. Jeho účelem není klást překážky, ale účelně kontrolovat," uvedli právníci.

Předseda výboru Vladimír Koníček ještě minulý týden zvažoval i možnost, že by zákon naprosto striktně dodržel.

Zákon nemá klást překážky

Poslanec Vladimír Koníček, šéf kontrolního výboru
Poslanec Vladimír Koníček, šéf kontrolního výboru | Foto: KSČM

To by ale znamenalo, že jen 43 procent stran by se vyhnulo velkým problémům.

Strany mají chyby v účtech. Beztrestně ČTĚTE ZDE

Koníček už před hlasováním uvedl, že na schůzi poslanci výboru pravděpodobně poslechnou doporučení sněmovních právníků a rozhodnou se pro mírnější postup. "Doporučili nám, abychom nebyli takoví sekerníci a dali ještě možnost opravy," řekl Aktuálně.cz Vladimír Koníček (KSČM).

Nebýt sekerníky může v praxi znamenat, že nad stranami, které opravovaly ve svých výročních zprávách už v minulých dvou týdnech, tedy po termínu, výbor přimhouří oči. Stejně tak mají šanci doplnit účty i další strany. Mají na to už jen tři dny.

Už jen tři dny, nebo ostuda

Strany, které udělaly chyby, už o problémech vědí. Výbor je upozornil na webových stránkách sněmovny. "Hraničním termínem pro opravy je hlasování sněmovny o usnesení k výročním zprávám. Budu navrhovat tento pátek," řekl Koníček.

Takový mírný postup by znamenal, že například všechny parlamentní strany získají peníze za volby, přestože ani jedna z nich nedodala zprávu včas a úplnou, jak požaduje zákon. "A nebudou mít ostudu, že jsme museli navrhnout pozastavení jejich činnosti," dodal Koníček.

A co s těmi, kteří opravovali, opraví v "náhradním" termínu, a přesto jejich zpráva nebude kompletní?

"Bude to stejné jako u těch, co neodevzdají nebo vůbec nedoplní zprávy. Navrhneme sněmovně, aby požadovala pozastavení jejich činnosti," míní politik, jehož strana už stihla dodat chybějící dokumenty.

Podobně je podle jeho informací doplnily i ODS, ČSSD, KDU-ČSL a zelení, tedy strany, které budou o dalších zřejmě už tento týden rozhodovat.

Další šance a další

Přesto hříšníci, kteří tento týden udělat pořádek ve svých výročních zprávách nestihnou a sněmovna navrhne první sankci - pozastavit činnost, mají víc času vše zvrátit.

Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti.
Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Podle toho, jak si státní orgány vykládaly zákon doposud, rozhodne ministerstvo vnitra až příští rok v březnu o tom, že navrhne vládě, aby podala žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ten jediný může pozastavit a při opakovaném prohřešku i zrušit politickou stranu. "Zákon by měl být určitě přísnější a obsahovat jasné a krátké lhůty tak, aby strany odevzdaly zprávy o hospodaření včas a správně. A ne až po několika letech bez větších potíží, které jim z toho plynou," míní poslanec.

Výbor například nedávno přijímal výroční zprávy od čtyř stran z let 2004 a 2005. Zákon chtějí politici změnit ještě letos.

 

Právě se děje

Další zprávy