Sněmovní schůze k Vrběticím má být v pátek

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 12. 2014 19:39
Na žádost čtyř opozičních klubů ji dnes svolal předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). K žádosti se připojili podle Karla Fiedlera z hnutí Úsvit i někteří zástupci tří koaličních stran.
Archivní foto.
Archivní foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schůze Sněmovny, na níž by se poslanci zabývali příčinami výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, by se měla uskutečnit v pátek.

Na žádost čtyř opozičních klubů ji dnes svolal předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). K žádosti se připojili podle Karla Fiedlera z hnutí Úsvit i někteří zástupci tří koaličních stran.

Žádost podepsalo 83 poslanců, jsou mezi nimi zástupci všech sedmi poslaneckých klubů. Poslanci by chtěli znát příčiny výbuchu. Budou se vlády ptát také na to, jaká přijala opatření, aby podobné výbuchy nenastaly v ostatních muničních skladech v Česku. Nezodpovězeny podle Fiedlera zůstávají také otázky, jak budou postiženi viníci a kdo zaplatí odstranění následků exploze.

Obyvatelé obcí v okolí muničního skladu rovněž podle Fiedlera nemají dostatek informací. "Budu žádat poslance, aby na jednání připustili starostu Vlachovic, který by mohl říct, k jakým selháním došlo," uvedl místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN). Vrbětice jsou částí Vlachovic.

Svolání schůze podporovaly i kluby KSČM a ODS. Podle Fiedlera souhlasili i někteří koaliční poslanci. Pro se vyslovili předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

"Jsme znepokojeni nepřehledností situace, starostové a občané dostávají různé informace. Je třeba otevřít toto téma," uvedl Bělobrádek. Dodal, že v úvahu přichází zřízení speciální komise.

"Považuji za nutné, aby se jí účastnil i premiér a ministr vnitra, protože vyšetřování vede policie," poznamenal Stropnický. Podle ministra byla v této záležitosti zveřejněna řada nepřesností, které se týkaly například povinnosti kontrolovat muniční sklad.

Podle Stropnického armáda mohla kontrolovat jen množství uskladněné munice. Samotný obsah skladů a jednotlivých beden mohla podle Stropnického monitorovat jen policie.

Šéf klubu sociální demokracie Roman Sklenák neměl informaci o tom, zda se poslanci ČSSD k žádosti připojili. "Pokud někdo z ČSSD připojil podpis, je to možné, ale podle toho, co zaznělo na klubu, tomu tak není," poznamenal Sklenák. Podle něj by se Sněmovna nyní měla soustředit spíše na projednání důležitých zákonů.

Mimořádná schůze, na níž má vláda informovat o situaci ohledně muničního skladu, má začít po ukončení řádného prosincového jednání, na němž by se poslanci měli v pátek věnovat závěrečnému schvalování zákonů. Mimořádná schůze se ale nakonec nemusí uskutečnit, poslanci totiž nemusejí schválit její program. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro debatu, byť omezený.

 

Právě se děje

Další zprávy