Strana práv občanů loni prodělala 6,7 milionů. Za prezidentské volby utratila přes milion

ČTK ČTK
10. 4. 2018 17:39
Na zaplacení svých výdajů si strana vzala bankovní úvěr.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Strana práv občanů (SPO), která si k názvu nedávno opět připojila dovětek Zemanovci, hospodařila v loňském roce se ztrátou asi 6,7 milionu korun. Na zaplacení svých výdajů si strana vzala bankovní úvěr. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření, kterou zveřejnil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. SPO i přes ztrátu patřila mezi významné sponzory kandidatury prezidenta Miloše Zemana. Oproti minulosti straně klesly příjmy od dárců.

Strana měla ambici se v říjnových sněmovních volbách dostat do sněmovny, u voličů ale propadla a dostala jen 0,36 procenta hlasů. Od státu tak za volby nedostala žádné peníze. Státní příspěvek na svou činnost ale SPO získala díky předchozímu úspěchu v krajských a senátních volbách. Do pokladny jí tak stát poslal 4,9 milionu korun.

Na darech nebo bezúplatných plněních strana získala 2,1 milionu korun. Mezi největšími dárci jsou pražské firmy Cash Point a Avers nebo společnost Benepro z Českého Těšína, které shodně přispěly 300 tisíci korunami. Firma Mados z Lupenice darovala 250 tisíc korun a Petra Jansková z Boršice 200 tisíc. O 50 tisíc korun méně přispěla Sabina Krajčušková a 100 tisíc poskytli Martin Hájíček a Jindřich Frýdl.

Na darech SPO dostala méně než v minulosti. Například v roce 2014 strana získala od dárců 10,8 milionu, převažovaly tehdy hlavně vyšší částky v řádu desetitisíců až milionu korun. Peníze letos poslalo 13 jednotlivců nebo firem, desítky další stranu podpořily poskytnutím místa pro reklamu nebo dobrovolnickou prací.

Stranické příjmy byly asi 15,9 milionu. Volby do sněmovny stály SPO 8,9 milionu korun, prezidentské 1,2 milionu. Na svou činnost si strana půjčila 8,8 milionu, do konce října 2019 musí splatit téměř 6,5 milionu korun.

SPO dosud sídlila nedaleko Pražského hradu v Loretánské ulici. Majitel domu dal ale straně výpověď, od února tak podle auditorské zprávy bylo její sídlo dočasně přeneseno do Vršovické ulice, kde má centrálu pražská organizace.

Kde vzala SPO peníze na Zemanovu kampaň? Veleba nevěděl, tápe i jeho nástupce Lubomír Nečas

V penězích na Zemanovu kampaň problém nevidím, říká nový předseda SPO Lubomír Nečas. Strana bude mít opět v názvu označení Zemanovci. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy