Strana LIDEM zůstává ve vládě, chce vyjednávat

ČTK Jan Němec (redaktor) ČTK, Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
8. 1. 2013 20:12
Ostrá předvánoční prohlášení LIDEM mírní, ale demise jsou prý stále otevřené
Hlavní protagonisté další vládní krize.
Hlavní protagonisté další vládní krize. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana LIDEM zůstává ve vládě, s ODS a TOP 09 bude vyjednávat o nové koaliční smlouvě, která by měla být hotova do konce ledna.

Vedení strany v úterý zrušilo předvánoční usnesení o odchodu svých ministrů z vlády k 10. lednu, řekla předsedkyně LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake.

Nejmenší vládní strana podle své šéfky "vyslyšela žádost" koaličních partnerů. "Je to pragmatické, realistické rozhodnutí. Není to nic, z čeho bychom byli celí šťastní, a neočekáváme, že z toho vyjdeme pouze s tím, že nás všichni budou chválit," připustila vicepremiérka.

Setrvání LIDEM ve vládě přivítal místopředseda ODS Martin Kuba. Přes svůj tiskový odbor vzkázal, že jej považuje za racionální a jedinou variantu. Jinou prý ani neočekával.

Prioritami pro koaliční smlouvu je podle ní zákon o úřednících, zákon o financování politických stran či o protibyrokratickém balíčku.

LIDEM také chtějí závazek, že v tomto volebním období už nebudou zvyšovány daně, a chtěli by též přijetí chystaného zákona o státním zastupitelství.

Diskuse podle vicepremiérky nejspíš začne už ve středu, kdy se po jednání vlády sejdou k jednání předsedové koaličních stran, tedy Peake, premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Peake: Nechceme jen zůstat u koryt

Peake novinářům řekla, že počítá s kritickými hlasy na rozhodnutí ve vládě zůstat. "Bude se mluvit o tom, že zůstáváme ve vládě proto, abychom byli u koryt, abychom si pod zadky udrželi ministerská křesla," myslí si Peake.

Zdůraznila ale, že pokud chce politik určitou věc prosadit, musí to činit skrze programové prohlášení vlády. "Z opozice neprosadíte téměř nic," dodala šéfka LIDEM.

Úterní koaliční jednání ODS, TOP 09 a LIDEM zažehnávalo vládní krizi. A strana dala najevo, že je ochotna jednat.

"Shodli jsme se, že chceme pokračovat v daném koaličním projektu," oznámil po jednání 1. místopředseda ODS Martin Kuba.

"Vyslechli jsme si jejich argumenty a jejich vůli pokračovat v koaličním projektu," řekla po jednání 1. místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

Důstojné místo pro Peake

Podle informací Aktuálně.cz bylo víceméně jasné, že LIDEM chtějí v koalici zůstat, jen hledají způsob, jak to komunikovat pro veřejnost poté, co striktně koncem roku podali jejich ministři demise a ohlásili konec této trojkoalice.

Nabídku spojenou se setrváním ve vládě nechtěli místopředsedové koaličních stran konkretizovat. V podstatě se ale hraje o to, aby koalice našla "důstojné místo" ve vládě pro předsedkyni Peake.

Navíc mají LIDEM i programové požadavky, jak oznámila Dagmar Navrátilová.

Podle zákulisních informací jde hlavně o zákon o státní službě. Liberální demokraté chtějí, aby ho vláda prosadila ještě do konce volebního období. Na jeho konkrétní podobu ale budou v koalici rozdílné názory.

LIDEM přesto tvrdí, že nic není ještě ukončené. "V tuto chvíli je otevřené jednání. 10. leden je také otevřený," dodala Navrátilová.

Je nicméně jasné, že nepůjde o resort dopravy, který strana LIDEM vyměnila za resort obrany (který teď navíc ztratila). To, že by se resort dopravy vracel straně LIDEM, není předmětem jednání.

"Tuto variantu bych téměř vylučovala. Není cesta zpět," upřesnila Navrátilová. Ostatně ODS dala na jednání jednoznačně najevo, že se dopravy vzdát nemíní.

Krizi spustilo odvolání Peake

Vládní krizi spustilo nečekané - a koaličně nepředjednané - odvolání Peake z postu ministryně obrany jen pouhých osm dní po jejím jmenování. Proti jejímu angažmá v čele resortu obrany ale měl výhrady už předtím prezident Václav Klaus a ten také na žádost premiéra Petra Nečase Peake velmi rychle odvolal.

Peake potom mluvila o "dohodách" mezi prezidentem Klausem a premiérem Nečasem. Její nejbližší spolupracovníci pak upřesnili, že podle těchto dohod měl ministerstvo fakticky řídit 1. náměstek, generál Vlastimil Picek, kterého ale Peake propustila (po jejím odchodu se zase vrátil).

Strana LIDEM po odvolání své předsedkyně prohlásila, že její ministři podávají k 10. lednu demisi, a tvrdila, že to v žádném případě nesouvisí s prostorem k vyjednávání a je to jen "v zájmu hladkého předání agendy".

Místopředseda strany Viktor Paggio pak v rozhovoru pro Aktuálně.cz upřesnil, že ve vládě Petra Nečase ministři za LIDEM rozhodně nezůstanou, její poslanci ale zváží podporu kabinetu z poslaneckých lavic.

Už v průběhu vánočních svátků a krátce po nich ale špičky LIDEM zmírňovaly svá prohlášení a Viktor Paggio nestrhl ke svému postoji většinu z jejich osmi poslanců - a raději rezignoval na místopředsednický post.

 

Právě se děje

Další zprávy