Strana LIDEM do krajských voleb nepůjde, nemá peníze

Jakub Novák
21. 6. 2012 17:04
Strana chce spolupracovat s místními sdruženími, svoji kandidátku sestavovat nebude
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Politici nové strany LIDEM se v krajských volbách zřejmě objeví pouze na kandidátkách spřízněných místních uskupení.

Aktuálně.cz to řekla vicepremiérka a zakladatelka strany Karolína Peake.

"Už kvůli penězům to není naše priorita, nemáme v tuto chvíli žádné sponzory, teprve nedávno jsme založili bankovní účet," vysvětluje jeden z hlavních důvodů Peake.

"Že bychom šli čistě jako politická strana v některém kraji do voleb sice nevylučuji, ale považuji to za nepravděpodobné," dodává.

Ke slovu se tak dostane hlavně spolupráce na regionální úrovni. Spíše než o parlamentní strany půjde o místní sdružení.

Podle Dagmar Navrátilové (LIDEM) se podobná možnost zatím rýsuje v Pardubickém a Zlínském kraji. "O spolupráci s námi by měl zájem i jeden senátor," říká Navrátilová.

Strana LIDEM vzešla z platformy Karolíny Peake, která se odštěpila od Věcí veřejných během poslední vládní krize. Strana byla oficiálně zaregistrována na konci května.

První bere vše?

"Jsem ráda, že registrace strany proběhla bez komplikací. Děkuji všem, kteří podpořili vznik strany svým podpisem pod peticí," řekla k tomu tehdy Peake.

Úplně bez komplikací to však nebylo - straně reálně hrozilo, že o svůj název přijde. Se žádostí o zapsání strany s tímto názvem totiž byla Peake až druhá.

Tuto žádost však ministerstvo vnitra vrátilo k přepracování.

Češi na webu vtipkují o LIDEM, zde jsou první návrhy

K LIDEM přešli všichni ministři za Věci veřejné - kromě Karolíny Peake to byl i Pavel Dobeš a Kamil Jankovský.

Ministerstvo školství si pod sebe vzal premiér Petr Nečas, který do úřadu jmenoval Petra Fialu. S touto volbou Peake bez výhrad souhlasí.

"Považovala bych za naprosto nešťastné měnit v této době ministra školství. Nyní je tam mimořádně kvalitní nestranický ministr a považovala bych to za malicherné a krátkozraké se ho zbavovat," řekla k tomu Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy