Šťovíček byl vyloučen z VV. Důvod: podporuje vládu

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl
1. 11. 2012 12:49
Rozhodnutí širšího vedení strany bylo téměř jednomyslné. Podle Šťovíčka nedemokratické
Milan Šťovíček.
Milan Šťovíček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Grémium opozičních Věcí veřejných vyloučilo poslance Milana Šťovíčka ze strany kvůli tomu, že podporoval vládu a ve sněmovně hlasoval s koalicí.

Rozhodnutí širšího vedení strany bylo podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma téměř jednomyslné. Proti byl jen poslanec David Kádner.

"Nerespektuje jednotné hlasování poslaneckého klubu a nerespektuje to, že strana přešla do opozice. Proto byl vyloučen, jeho členství v poslaneckém klubu se bude řešit," řekla Aktuálně.cz k důvodům vyloučení šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová.

Štovíček ve svém prohlášení uvedl, že vyloučení z Věcí veřejných očekával.

"Mrzí mne pouze způsob, který grémium strany zvolilo. Rozhodovat bez přítomnosti člena strany, jehož se vyloučení týká, bez projednání v krajské organizaci či místním klubu VV, to není dobrý ani demokratický postup," prohlásil Štovíček.

Šťovíček se může odvolat

Podle stanov VV je rozhodnutí grémia platné okamžitě. Šťovíček tak již není členem strany, za kterou byl zvolen do sněmovny. Do konce listopadu má ale právo se proti rozhodnutí grémia odvolat k rozhodčí a revizní komisi VV.

VV se po posledních sněmovních volbách staly součástí vládní koalice s TOP 09 a ODS. Později ale po neshodách ve vládě i samotných VV kabinet opustily a přešly do opozice.

Věci veřejné, v čele Milan Štovíček.
Věci veřejné, v čele Milan Štovíček. | Foto: Ludvík Hradilek

Součástí vlády se stala strana LIDEM, která vznikla odštěpením části bývalých členů VV. Šťovíček zůstal v původní straně, v důležitých hlasováních ale podporoval vládu.

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake Aktuálně.cz řekla, že s ním několikrát mluvila o tom, jestli by se nestal členem strany nebo alespoň poslaneckého klubu.

"Říkal mi, že nechce rychle převlékat stranický kabát. Před časem mi naznačoval, že by byl radši nezařazeným poslancem," prohlásila Peake.

Šťovíček, jež se dlouhodobě staví proti zrušení územních limitů těžby uhlí, které by mohly ohrozit obce na Litvínovsku, na to zareagoval slovy, že se ještě nerozhodl, jestli bude s nějakým klubem spolupracovat, nebo zůstane nezařazeným poslancem.

Podívejte se, jak Věci veřejné do vlády přišly a pak zase odešly:

 

Právě se děje

Další zprávy