Stohy papírů ze sněmovny zmizí, vítězí elektronika

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 2. 2011 8:10
Návrhy zákonů a smluv budou mít poslanci jen v laptopech
Stejně to všechno nečteme!
Stejně to všechno nečteme! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna lehce "zezelená" a přestane tisknout stohy papírů pro všechny poslance. Slibuje to vedení sněmovny a alespoň na tom se hoduje koalice i s opozicí. Návrh by tak měl projít poměrně hladce a rychle.

"Elektronizace je nutná," přikyvuje návrhu Jeroným Tejc z ČSSD. "Tuny papíru teď jen přenášíme z místa na místo a pak vyhazujeme. Přiznám se, že třeba nečtu dopodrobna mezinárodní smlouvy, a ty přitom mají desítky stran."

Konec papíru? Ne docela...

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) si od toho slibuje i úspory - ročně vydá dolní komora jen za papír 3,5 milionu korun.

I ona ale připouští, že ne všechno budou poslanci číst jen z laptopů a část z toho si nechají vytisknout třeba v kanceláři svého poslaneckého klubu. "Zvláště ti starší, kteří si až tak nerozumějí s počítačem," říká Miroslava Němcová.

"Určitě se všechno nedá načíst z laptopu," přidává se předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Ale najdu si v něm to podstatné, co potřebuji, a jen to si vytisknu."

"Bude to zlomek toho, co se tiskne teď, možná 5 až 10 procent," odhaduje Jeroným Tejc.

Všechny technické překážky už padly. Právníci sněmovny se dohodli, co je elektronický originál a počítačový odbor vyřešil, jak rozesílat poslancům návrhy zákonů i změny k nim na jejich zabezpečenou stránku i s upozorněním. "Technicky je to jednoduché a rychlé," dodává Němcová.

Na "malé" věci se shodneme

"I dřív jsme dostávali dotazník, jak si chceme nechat posílat návrhy zákonů," říká k tomu Tejc, který je ve sněmovně už druhé volební období. "Ale ať jste zaškrtl, co jste chtěl, stejně jste vždycky dostával stohy papírů."

Zákon o jednacím řádu totiž výslovně uvádí, že "návrh zákona se předkládá písemně". O elektronizaci veřejné správy se přitom mluví léta, papír ale dál vítězí.

Kromě této "rychlé novely" se teď ovšem poslanci dohadují o větších změnách způsobu, jakým český parlament přijímá zákony.

Na stole jsou návrhy předsedkyně dolní komory, která mj. chce prodloužit lhůty pro přijímání zákonů a zároveň zatrhnout praxi, kdy každý jednací den poslanců začíná přehazováním stanoveného programu.

Se svým vlastním návrhem ovšem přišla i místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová, která by ale v několika případech ráda měnila i Ústavu.

U těchto změn - narozdíl od pouhého přechodu z papíru na laptop - se dá čekat ještě delší diskuse.

 

Právě se děje

Další zprávy