Stížnost potřebuje 41 podpisů? Diskriminace, tvrdí VV

ČTK ČTK
7. 1. 2013 12:37
Věci veřejné ve stížnosti na církevní restituce chtějí změnu zákona o Ústavním soudu
Předseda Věcí veřejných Radek John a poslanec za VV Michal Babák.
Předseda Věcí veřejných Radek John a poslanec za VV Michal Babák. | Foto: ČTK

Praha - Věci veřejné ve stížnosti na církevní restituce chtějí změnu zákona o Ústavním soudu.

Mají za diskriminaci, že stížnost nemůže podat méně než 41 poslanců. Kromě toho ve své ústavní stížnosti chtějí například odložit účinnost zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Podle poslance VV Michala Babáka napadají VV jeden paragraf v zákoně, z něhož chtějí vypustit číslovku 41.

To by podle něj v konečném důsledku znamenalo, že ústavní stížnost může podat jeden poslanec nebo senátor. Současný potřebný počet zákonodárců je podle VV diskriminační.

VV chtějí zejména, aby soud odložil účinnost zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, aby zakázal ministerstvům a dalším státním orgánům do doby svého rozhodnutí plnit jakékoli povinnosti vyplývající ze zákona, tedy hlavně vydávat majetek.

Chtějí také, aby zrušil usnesení sněmovny, kterým poslanci zákon schválili, a navíc i to, aby soud odložil vykonatelnost tohoto usnesení do doby, než o něm rozhodne.

Babák také řekl, že se zejména kvůli nesouhlasu s církevními restitucemi stali někteří poslanci VV terčem kriminalizace.

Řekl také, že kvůli církevním restitucím se VV rozštěpily hned dvakrát. Poprvé šlo o poslance Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku, kteří ze strany odešli už v roce 2011, a poté o poslance kolem Karolíny Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy