Stížnost Bohdalové na média budeme řešit, slíbil Jandák

Michal Pavec
16. 7. 2008 18:11
Do hry se může vrátit i povinné právo na odpověď
Jiřina Bohdalová na snímcích, které oblétly celou republiku. Změní tiskový zákon?
Jiřina Bohdalová na snímcích, které oblétly celou republiku. Změní tiskový zákon? | Foto: Deník Aha

Praha - Aféra nahých fotografií Jiřiny Bohdalové, které uveřejnil bulvární deník Aha!, má další pokračování.

Populární herečka si na chování médií stěžuje v otevřeném dopise poslancům a senátorům. A zákonodárci budou její podnět řešit.

"Hned na první schůzi naší komise budu iniciovat, abychom o problému jednali. Je to určitě na diskusi," potvrdil Aktuálně.cz předseda sněmovní mediální komise Vítězslav Jandák (ČSSD) s tím, že členové komise se sejdou nejdříve v srpnu nebo na začátku září.

Bohdalová dopis směřovala oběma parlamentním komisím pro sdělovací prostředky. Myslí si, že právě zákonodárci by mohli učinit přítrž podobným případům, kdy novináři narušují soukromí lidí.

Vrátí se do hry právo na odpověď?

"Jestliže existuje právní úprava ochrany osobnosti, není děravá? A neměly by se díry vyspravit?" ptá se v dopise herečka. Nelíbí se jí také, že tištěná média nemají nad sebou kontrolu jako rozhlas či televize v podobě Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Povinné právo na odpověď by mohlo pomoci, myslí si Vítězslav Jandák
Povinné právo na odpověď by mohlo pomoci, myslí si Vítězslav Jandák | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vítězslav Jandák - sám bývalý herec - si uvědomuje, že chování některých médií jde často kvůli ekonomickému tlaku vydavatelů za hranici důstojnosti a slušného chování. A případné úpravě tiskového zákona se nebrání.

"Povinné zveřejnění odpovědi, jako mají na Slovensku, by mohlo některé věci vyřešit. Prostor by dostaly obě strany a čtenáři získají možnost přečíst si oba názory," myslí si někdejší ministr kultury.

O věci bude s kolegy z komise diskutovat, ale zda může mít debata nějaký konkrétní výsledek, si netroufá předjímat.

  • Dále čtěte: Bohdalová si kvůli nahým snímkům stěžuje poslancům

"Leckdo by se do toho třeba rád pustil, ale všichni se bojí novinářů, že je hned napálí za omezování svobody slova," obává se Jandák. Připouští také, že řešit podobné případy jako ten, na který upozorňuje Jiřina Bohdalová, by měly především soudy.

Změna zákona nemá smysl, míní senátor

Ochranu osobnosti cestou žaloby obhajuje také člen senátního výboru pro sdělovací prostředky Vlastimil Sehnal (ODS). Na rozdíl od Jandáka ale ve změně tiskového zákona žádné řešení nevidí.

"Dnes je možné tyto věci řešit soudně, upravovat kvůli tomu zákon je nesmysl," domnívá se Sehnal, i když se způsobu práce některých novinářů rozhodně nezastává.

"Média by měla zavazovat především novinářská etika, a rozhodně ne nějaká cenzura," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy