Stíhaný Šiška je nejlépe honorovaným náměstkem ministra

Domácí Domácí
19. 2. 2013 10:05
Šiška pracoval na ministerstvu jen 9 měsíců, přesto měl loni nejvyšší odměny i plat
Vladimír Šiška.
Vladimír Šiška. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Náměstek ministra práce Vladimír Šiška, který je obviněn z korupce, dostal loni nejvyšší odměny i plat ze všech. Nezabránilo mu v tom ani to, že na ministerstvu strávil jen devět měsíců.

Informoval o tom server Lidovky.cz, který zjistil, že nejlépe na tom s odměnami byli náměstci ministerstva financí - ti získávali až třísettisícové odměny. Na ministerstvu dopravy například odměny dosáhly asi desetiny těchto částek.

Na prvním místě však přesto ministerstvo financí neskončilo, rekordmanem se stal právě Šiška, náměstek Jaromíra Drábka (TOP 09).

Loni v říjnu ho přímo z kanceláře odvedla v poutech policie, takže na ministerstvu pracoval jen devět měsíců. Přesto dostal nejvíce - 1,319 milionu korun, z toho 335 000 na odměnách.

Drábek podle serveru odměnil náměstka již o rok dříve, ačkoli většina ostatních ministrů právě na odměnách šetřila. Tehdy Šiškovi udělil prémie ve výši 1 015 000 korun a zdvojnásobil mu tak roční příjem. Měsíčně tak Šiška bral v průměru 187 tisíc korun, tedy více než premiér.

Kvůli Šiškovi pak ale nakonec skončil právě i Drábek, na základě jeho případu rezignoval.

Kalousek: Musím si udržet odborníky

Těsně za Šiškou se s odměnami ve výši 330 000 korun umístili nejmenovaný náměstek ministra financí a náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška s odměnami 300 000 korun.

Do první desítky nejštědřeji odměňovaných se dostali i další dva neurčení náměstci ministra financí, Radek Šmerda a Miroslava Oliveriusová z ministerstva vnitra.

"Finanční svět platí své zaměstnance velmi lukrativně. Pokud na ministerstvu chci mít odborníky typu Radka Urbana, Jana Gregora či Vladimíra Minčiče, tak je musím aspoň částečně motivovat," řekl serveru ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Byť podíváme-li se na to, kolik mají srovnatelní odborníci ve finančním světě, tak se vždycky stydím za to, jak málo je platím. Ale dělám, co mohu, abych je udržel," dodal.

Ministr vnitra Jan Kubice uvedl, že například náměstka Hrušku ocenil "za mimořádné plnění nejvýznamnějších úkolů v oblasti vnitřní bezpečnosti" či "za trvale dobré výsledky a pracovní nasazení nad rámec pracovní doby".

Mezi deseti "nejbohatšími" náměstky se umístil ještě jeden z náměstků ministra pro místní rozvoj. Ten k platu získal na odměnách 260 tisíc korun. Konkrétní jména však ministerstvo neposkytlo, stejně jako ministerstvo zahraničí nebo zemědělství.

Jména tak ministerstva utajují i přes to, že to dělat nesmějí. Podle rozsudku Nejvyššího soudu mají být platy vysoce postavených státních zaměstnanců veřejné.

 

Právě se děje

Další zprávy