Stíhání Ratha je přípustné, doporučil imunitní výbor

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 5. 2012 15:35
Definitivně o Rathově vydání rozhodnou na nejbližší schůzi poslanci
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mandátový a imunitní výbor podle očekávání doporučil sněmovně vydat obviněného poslance Davida Ratha k trestnímu stíhání. Definitivně rozhodne celá Poslanecká sněmovna na nejbližší schůzi, která má začít 5. června.

Výbor vyslechl poslance Ratha dopoledne v dřívější usedlosti Spiritka v Praze nedaleko Strahova. Objekt patří ministerstvu vnitra a David Rath tam byl převezen ráno z litoměřické věznice.

"Výbor doporučil, aby sněmovna přijala usnesení, že stíhání poslance je přípustné," řekl šéf ČSSD a předseda imunitního výboru Bohuslav Sobotka.

Rozhodnutí, zda Ratha vydat, či ne, které je teď v rukách sněmovny (a podle vyjádření všech sněmovních stran je téměř jisté), se ale týká jen jednoho konkrétního obvinění – a to údajné korupce v kauze opravy zámku v Buštěhradě.

"Pokud by ho policie chtěla obvinit z dalších trestných činů, museli bychom znovu jednat o vydání. Není to tak, že jsme ho teď vydali ve všech kauzách kolem středočeského hejtmanství," vysvětluje poslanec Jan Vidím z ODS.

Jednání imunitního výboru předcházely dohady, zda se má Rath osobně schůze zúčastnit, a pokud ano, kde. Část výboru odmítala jet do vazební věznice, převoz na půdu sněmovny by byl komplikovaný.

Nakonec tedy zvítězila tato kompromisní varianta.

Policie doplnila spis o další obvinění

Policie podle informací Aktuálně.cz krátce před jednáním výboru doplnila spis, na jehož základě žádá o Rathovo vydání.

Poslancům poskytla odposlech rozhovoru, kde se Rath domlouvá s exředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou na převzetí úplatku.

Fotoreportáž z jednání imunitního výboru v Spiritce:

Davida Ratha zadržela policie minulé pondělí večer na ulici se sedmi miliony korun v krabici a následně ho obvinila z korupce. Mělo jít o úplatek spojený s veřejnou zakázkou na opravu zámku v Buštěhradu. Teď obvinění doplňuje o další trestné činy.

David Rath, přestože ve vazbě, už požádal o účast i na schůzi sněmovny. Soud vydal svůj názor, že by měl mít právo, aby ho vyslechl imunitní výbor, a že by měl mít možnost účastnit se i schůze sněmovny v době, kdy budou poslanci rozhodovat o jeho vydání.

S první možností státní zástupkyně Lenka Bradáčová souhlasí (výbor je ze zákona neveřejný), s účastí na schůzi sněmovny podle jejích víkendových výroků nesouhlasí.

Rath je teď ve vazbě, kterou na něj uvalil soud poté, co předsedkyně sněmovny souhlasila s jeho zadržením. Její souhlas pro tu chvíli stačil, protože Ratha zadrželi "při spáchání trestného činu nebo bezprostředně po něm", což je jediná možnost, kdy lze zákonodárce zadržet bez souhlasu celé parlamentní komory.

 

Právě se děje

Další zprávy