Štengl: Premiér Rusnok není ve vztahu se SPOZ

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
26. 6. 2013 11:39
Předseda strany vyvrátil, že by další adepti na ministry patřili do řad SPOZ
Zdeněk Štengl.
Zdeněk Štengl. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nařkl v úterý Jiří Rusnoka, že nesestavuje vládu složenou z odborníků, nýbrž vládu mimoparlamentní strany, Strany práv občanů - Zemanovců (SPOZ).

"Jsme současně svědky unikátního experimentu. V rozporu s dosavadními ústavními zvyklostmi. Nejenže je teď vláda sestavována zcela nezávisle na rozložení politických sil v Poslanecké sněmovně, ale mimoparlamentní strana SPOZ, za niž nebyl občany zvolen nikdy jediný poslanec či senátor, personálně obsazuje novou vládu České republiky," píše Sobotka.

Podle předsedy SPOZ Zdeňka Štengla se ovšem jedná o pouhé spekulace. "Něco takového nepřipadá v úvahu, je to hloupost," říká v rychlém rozhovoru pro Aktuálně.cz a současně odmítá jakékoliv propojení Jiřího Rusnoka se stranou SPOZ.

Na začátku června ovšem Štengl v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že Martin Pecina, který je již potvrzeným ministrem vnitra v Rusnokově vládě, nejspíš bude jedním z kandidátů SPOZ ve volbách do Poslanecké sněmovny 2014.

"Pan Pecina bude pravděpodobně kandidovat za SPOZ a připravujeme další osobnosti z řad lékařů, profesorů a především z řad starostů," řekl tehdy Štengl.

A.cz: V jakém vztahu je Jiří Rusnok se Stranou práv občanů - Zemanovců?  Je jejich členem, nebo případně ekonomickým expertem?

Není pravda, že by byl Jiří Rusnok člen SPOZ, jedná se o pouhé spekulace, nepřipadá to v úvahu. Není ani ekonomickým expertem strany. Opět je to pouze spekulace a hloupost, protože pokud vím, tak Jiří Rusnok je poradcem Miloše Zemana. Možná právě proto si to někdo spojuje. Ale v žádném vztahu se SPOZ není.

Bohuslav Sobotka nařkl Jiřího Rusnoka, že nesestavuje vládu odborníků, ale vládu členů a sympatizantů SPOZ. Konkrétně jmenoval Martina Pecinu (měl by podle Sobotky být lídrem SPOZ v Moravskoslezském kraji), Jana Kohouta (měl by podle Sobotky vést kandidátku SPOZ v Praze), a Marii Benešovou (měla by podle Sobotky vést kandidátku ve Středočeském kraji), jak tento jeho výrok vnímáte?

Je to hloupost. Sobotka v těchto konstrukcích hledá čerta, který tam není. Všechny tyto informace jsou pouze spekulace. Jiří Rusnok jakožto premiér je zkušený politik a vybere opravdu vládu odborníků a tyto konstrukce vytváří někdo proto, aby vytvořil špatnou atmosféru.

A.cz: Je Martina Pecina členem SPOZ a je pravda, že povede její kandidátku v Moravskoslezském kraji?

Ne, Martin Pecina není členem SPOZ.

A.cz: Oslovil Jiří Rusnok někoho ze SPOZ, aby se podílel na jeho vládě odborníků?
Nikoho ze SPOZ pan premiér neoslovil. O něčem takovém bych určitě věděl.

A.cz: Ani vás neoslovil?
Ne. Je to hloupost.

A.cz: Jednal Miloš Zeman s Jiřím Rusnokem o personálním obsazení vlády odborníků?
Pokud mám informace, pak premiér Rusnok má stoprocentní volnost, aby si tu vládu sestavil k obrazu svému z odborníků.

 

Právě se děje

Další zprávy