Babiš je nejpopulárnějším politikem, jeho podpora roste

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
28. 3. 2014 12:29
Ministra financí hodnotí příznivě více než tři pětiny občanů. Premiér Sobotka skončil v průzkumu třetí.
Babiš znovu porazil v průzkumu popularity premiéra Sobotku.
Babiš znovu porazil v průzkumu popularity premiéra Sobotku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Podle březnového průzkumu agentury STEM je nejpopulárnějším českým politikem předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Druhou příčku obsadil Jiří Dienstbier (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka je v žebříčku třetí.

Ministra financí hodnotí příznivě více než tři pětiny občanů, což je o tři procenta více než letos v lednu. Navíc je podle agentury obecně přijatelnou osobností, protože nevyvolává zásadní antipatie u příznivců ostatních stran. Zcela nepříznivě jej vnímá pouze deset procent dotázaných.

Premiér Sobotka obsadil třetí pozici v žebříčku a podle výsledků šetření je vnímán rozporně po linii pravice-levice. Mírně většinovou podporu má ze strany příznivců středových politických uskupení, příznivě jej vnímá celkem 56 % respondentů.

Čtvrté místo patří ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO). Propadla se však popularita Tomia Okamury (Úsvit), který klesl ze třetího na páté místo, přestože je vnímán pozitivně zastánci jiných stran.

Popularita klesla také Pavlu Kováčikovi (KSČM), Vojtěchu Filipovi (KSČM) a Radimu Fialovi (Úsvit).

O čtyři procenta si naopak polepšil Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který je nyní na deváté pozici. K lidoveckému předsedovi mají výhrady především stoupenci KSČM a hnutí Úsvit.

Popularita se zvedla také sociálně-demokratickému ministrovi vnitra Milanu Chovanci a ministrovi školství Marcelovi Chládkovi.

Do březnového průzkumu bylo nově zařazeno šest osobností, tři z nich – Michaela Marksová Tominová (ČSSD), Svatopluk Němeček (ČSSD) a Antonín Prachař (ANO), jsou ministři nové vlády.

Další tři členové ODS - Evžen Tošenovský, Jan Zahradil a Petr Fiala, jsou místopředsedy parlamentních politických stran. S výjimkou místopředsedů ODS uvedené osobnosti více než polovina občanů nezná, pozitivně je hodnotí asi pětina lidí.

Z výzkumu také vyplynulo, že více než 95 % stoupenců ANO, Úsvitu, KSČM a KDU-ČSL hodnotí příznivě své stranické předsedy. Sympatizanti ČSSD už tak jednoznační nejsou, Bohuslava Sobotku vnímá pozitivně 89 % z nich. Ani popularita předsedy ODS Petra Fialy není jednoznačná, příznivě jej hodnotí 77 % stranických zastánců.

Studie se v polovině března zúčastnilo 1070 respondentů. Výzkum popularity předsedů, místopředsedů parlamentních stran a členů české vlády provádí STEM již od roku 1993.

 

Právě se děje

Další zprávy