Štěch: Přímá volba prezidenta začne 11. nebo 18. ledna

ČTK ČTK
1. 8. 2012 12:16
Stanovení termínu konání prezidentských voleb závisí na předsedovi Senátu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidé si poprvé půjdou volit budoucího prezidenta buď 11. a 12. ledna, nebo 18. a 19. ledna příštího roku. "Pro jeden z těch termínů se rozhodnu," řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který má podle ústavy stanovit termín vybírání nástupce Václava Klause.

Uvedl to v souvislosti s podpisem prováděcího zákona k přímé volbě hlavy státu. Definitivní termín chce oznámit počátkem října, až ústavní novela i prováděcí zákon nabudou účinnosti.

"Pro to první kolo připadají v úvahu jenom dva termíny, a to je buď 11. a 12. ledna, nebo 18. a 19. ledna," uvedl Štěch.

Podotkl, že případné druhé kolo volby, do kterého by postoupili dva finalisté, se uskuteční až za dva týdny po kole prvním. Přiblížilo by se tak k "hraničnímu" termínu 6. února, do kterého se má volba konat, poznamenal.

"Zatím nejsem pevně rozhodnut, budu se ještě radit se svými spolupracovníky a budu také tu záležitost konzultovat s ministerstvem vnitra," uvedl Štěch. Zvážit chce například to, který z termínů by byl vhodnější pro občany.

Stanovení termínu voleb je důležité i pro samotné kandidáty kvůli stanovení dalších volebních lhůt, například termínu pro odevzdání přihlášky nebo harmonogramu volební kampaně.

Zákon počítá s tím, že uchazeče o prezidentský úřad bude moci navrhnout nejméně 20 poslanců nebo aspoň deset senátorů. Kandidáti bez podpory členů Parlamentu budou potřebovat petici s nejméně 50 000 podpisy, které bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

Do kampaně budou moci prezidentští adepti vložit celkem nejvýše 50 milionů korun, zdarma budou mít vyhrazený prostor v České televizi a v Českém rozhlase.

 

Právě se děje

Další zprávy