Štech od Sobotky nabídku nedostal, řešili problémy školství

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
2. 6. 2015 18:48
Prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech je považován za jednoho z možných kandidátů na uvolněné křeslo ministra školství.
Stanislav Štech na fotografii z října 2013
Stanislav Štech na fotografii z října 2013 | Foto: ČTK

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka začal vybírat nástupce Marcela Chládka na postu ministra školství. V úterý se sešel s náměstkyní ministra Jiřího Dienstbiera Kateřinou Valachovou a s prorektorem Univerzity Karlovy Stanislavem Štechem, který je považován za jednoho z možných kandidátů na uvolněné křeslo.

"Pana premiéra zajímaly problémy základního i středního vzdělávání, nástupu generační vlny na základní školy, otázky, jak řešit tlak na inkluzi. A zejména ho zajímalo střední odborné vzdělávání, co s učňovskými školami, jak řešit potřeby trhu práce, jaký je můj názor na mistrovskou zkoušku," popsal Štech online deníku Aktuálně.cz, o čem se s předsedou vlády bavili.

Otázku, zda se s ním Sobotka sešel jako s jedním z adeptů na místo ve vládě, ovšem Štech po úterní, zhruba hodinové schůzce nechal bez odpovědi. Řekl pouze, že konkrétní nabídka na místo ve vládě nepadla.

Pokud by ho premiér oslovil, Štech by nebyl a priori proti. "Musel bych se velmi rychle rozhodnout, jaké by byly první kroky, co se dá vůbec zvládnout. Období je velmi kritické," poukázal vysokoškolský pedagog s odkazem na služební zákon, který začne naplno platit od července.

Nový ministr tak bude mít značně svázané ruce při výběru svých spolupracovníků. Bude si totiž moct přivést pouze dva "politické" náměstky a případné poradce. "každý člověk, který přichází, tak potřebuje lidi, na které se může spolehnout a kteří to myslí stejně

Kromě Štecha, který loni neúspěšně kandidoval jako nestraník za ČSSD do Senátu, se v souvislosti s ministerstvem školství hovoří i o Chládkovu náměstkovi Petru Hulínském a poslanci Jiřím Zemánkovi.

Spekuluje se i o tom, že by Sobotka do křesla dosadil ženu – nejčastěji padají jména náměstkyně na ministerstvu zdravotnictví a místopředsedkyně strany Lenky Tesky Arnoštové, poslankyně Vlasty Bohdalové a senátorky Evy Sykové.

Úřad vlády nicméně na jména vyhlásil informační embargo. Mluvčí kabinetu Martin Ayrer pouze sdělil, že Sobotka se bude o tématu školství jednat v průběhu celého týdne. "Přesná jména ani časy nekomentujeme," vzkázal.

Kandidáta na post ministra chce šéf vlády sdělit v pátek prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten se už ve čtvrtek sejde s končícím ministrem Chládkem, což avizoval na víkendové schůzce politických špiček v Lánech. Sobotka k tomu poznamenal, že doufá, že Zeman dodrží Ústavu.

 

Právě se děje

Další zprávy