Štěch: Klaus mě ubezpečil, že žádná dohoda nebyla

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
4. 1. 2011 13:29
Po včerejším setkání s premiérem Nečasem jednal prezident Klaus s vedením obou komor Parlamentu
Milan Štěch, předseda Senátu
Milan Štěch, předseda Senátu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předvánoční dohoda koaličních stran se vyčerpala ohlášením odchodu policejního prezidenta, věří po obědě s prezidentem Václavem Klausem předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Prohlásil to po setkání, které u prezidenta absolvoval spolu s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Tímto obědem se kolečko novoročních setkání prezidenta Václava Klause uzavřelo.

Milan Štěch už během Vánoc vyzval účastníky koaliční schůzky na Hradě, aby zveřejnili její podrobnosti. Špičky vládních stran se s Klausem sešly 21. prosince, a to jen krátce před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě, kterou vyvolala ČSSD.

Po schůzce tehdy prezident Václav Klaus prohlásil, že koaliční strany uzavřely dohodu, jejímž je on sám garantem.

V pondělí přitom prezident dohodu nečekaně s odstupem dvou týdnů popřel: "Žádná dohoda nebyla uzavřena, a to ani na papíře, ani mimo něj."

Štěch: Mám jasno od prosince!

"Já už od prosince věřím, že není dohoda," dodal k tomu po úterním obědě Štěch s tím, že ho o tom ještě teď ujistil prezident. Podle Štěcha šlo o jediné: dohodnout se, aby Věci veřejné v předvánočním hlasování nepotopily vládu výměnou za odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

"Udělat zásadní dohodu během několika hodin je v České republice prakticky nemožné," vysvětloval Štěch, proč tomuto ujištění věří.

Tři dny před Vánocemi se krátce před hlasováním o nedůvěře vládě Petra Nečase sešly koaliční špičky s hlavou státu. Vládní strany - především ODS a Věci veřejné - se předtím rozhádaly kvůli kauze na Státním fondu životního prostředí.

Klaus tehdy po několikahodinovém jednání tehdy řekl, že nevznikla písemná dohoda, ale "nestandardní řešení, že všichni zúčastnění souhlasili s tím, že garantem dnes dohodnutých věcí je prezident republiky. A v momentu, kdy by nedošlo k realizaci těch věcí, tak jak tady dnes byly dohodnuty, to prezident sdělí veřejnosti a vyjádří s tím svůj nesouhlas."

Němcová: Na změny práce sněmovny prezident kývl

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová s prezidentem probírala i změny, které chystají v jednacím řádu sněmovny.

Především by napříště nemohl změnu návrhu zákona podat jen jediný poslanec, ale skupina více poslanců, což se dá brát i jako protikorupční opatření. Návrhy zákonů a nápady na jejich změnu by mezi poslanci kolovaly už jen elektronicky. A prodloužily by se některé lhůty pro projednávání zákonů.

"Shodli jsme se, že tyto změny by pan prezident podpořil," uvedla Němcová s tím, že to na jednu stranu přípravu zákonů "zprůhlední", na druhou ale zdrží.

Bývalý odborář Milan Štěch si zase pochvaloval, že se víceméně shodl s Václavem Klausem v otázce reformy důchodů, nijak to ale neupřesnil. Naopak si postěžoval, že chystané vládní reformy "nejsou s opozicí konzultovány".

"Ale ani pan prezident nemá přesnější informace," dodal Štěch.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy