Stavba radaru je o kousek blíž. Senát schválil zákony

Domácí Domácí
27. 11. 2008 15:35
Sněmovna bude o základně jednat možná ještě letos

Praha - Senát jako první z obou komor českého parlamentu právě schválil obě smlouvy o stavbě a fungování americké radarové základny v Brdech.

Pro obě smlouvy - smlouvu o umístění a smlouvu SOFA - zvedlo ruku 49 z 81 senátorů.

Senátoři pak hlasovali ještě dvakrát. O návrhu, aby se další projednávání odsunulo na konec příštího roku, a o návrhu, aby smlouvy přezkoumal Ústavní soud. Ani jeden z návrhů neprošel, když je podpořilo jen 32 přítomných senátorů.

"Je to důležitý signál pro svět i pro Evropu a také pro náš národ. Mám velkou radost, za dohodami je velká práce. Senátoři si uvědomili, že jsou odpovědní za budoucnost republiky," komentoval rozhodnutí ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (SZ).

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) míní, že Česko splnilo svůj závazek. "Když se my máme spoléhat na jiné, musí být spolehnutí také na nás. Jsme členy NATO a tím jsme učinili slib. Dnešním rozhodnutím jsme dali jasný signál," řekl Vondra.

"Kdyby T.G. Masaryk čekal až na to, co řeknou jinde ve světě a nevyjádřil se při jednání s americkým prezidentem o vzniku republiky, nikdy bychom nebyli tam, kde jsme. To platí nejen o Československu, ale i o radaru a obraně," přirovnal ministr.

Dobré smlouvy pro Česko

Samotnému hlasování předcházela hodiny dlouhá diskuse. V rozpravě vystoupil i premiér Mirek Topolánek. "Jsme členy NATO a radar je pro našeho spojence důležitou součástí protiraketové obrany," řekl například.

Za hloupé označil tvrzení odpůrců radaru, že nás nyní nikdo neohrožuje, takže radar nepotřebujeme. Podle Topolánka přijde hrozba až za dvě, tři volební období, kdy už on bude v politickém důchodu. Při obhajobě radaru připomněl i to, že v Moskvě se znovu objevuje starý ruský imperialismus.

"Rusové dobře vědí, že celý obranný systém není a ani nemůže být namířen na ně," řekl Topolánek. Dodal, že Varšavská smlouva už je minulostí a Moskva to musí respektovat. Podle Topolánka už je zřejmé, že radarová základna v Česku a rakety v Polsku budou součástí obranného systému NATO.

"Pokud odmítneme radar, aliance bude muset zcela změnit plány," připomněl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle něhož jde o bezpečnost pro celou Evropu. "Hrozba, které čelíme, je stajná pro Ameriku, Evropu i Rusko," dodal.

Schwarzenberg soudí, že se v obou smlouvách podařilo se Spojenými státy vyjednat pro Česko mimořádně výhodné podmínky o provozu radarové základny a souvisejících otázek, například o pomoci českému průmyslu.

Jelikož jde o mezinárodní dohody, nemusela druhá parlamentní komora čekat, až smlouvy schválí sněmovna. Ta by se mohla radarem zabývat ještě do konce roku na další mimořádné schůzi.

 

Právě se děje

Další zprávy