Statisícové mzdy úředníků? Odtajněte je, žádá ČSSD stát

Martina Machová Martina Machová
27. 7. 2011 16:03
Opozice reaguje na zjištění Aktuálně.cz o výši odměn náměstků na ministerstvu vnitra
Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc.
Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc se pustil do výše odměn, které inkasovaly špičky ministerstva vnitra.

Podle Tejce jsou částky, které se podařilo zjistit deníku Aktuálně.cz, překvapivé. Socialisté přitom již v minulosti kritizovali způsob odměňování ministerských funkcionářů za éry Radka Johna.

V rámci poslaneckých písemných interpelací proto bude chtít zveřejnění odměn a platů vrcholového managementu i od ostatních resortů s odůvodněním, proč jednotlivý funkcionář odměnu obdržel.

Kromě údajů z roku 2010 pak chtějí sociální demokraté znát i výši odměn a platů za první pololetí roku 2011, kdy platí nařízení vlády, které umožňuje vyplácet vrcholovému managementu smluvní mzdy. Navíc požadují po ministerstvu vnitra rozklíčování, které odměny byly vypláceny za doby vlády "jejich" ministra vnitra Martina Peciny a které až za jeho nástupce Radka Johna (VV).

"Do konce září by veřejnost mohla mít odpověď," míní Tejc. Pokud by ani takto neuspěli, chtějí přenést debatu o platech vysoce postavených úředníků přímo na půdu sněmovny.

O odměnách přesahujících výši samotných tabulkových platů informoval deník Aktuálně.cz poté, co na základě žádosti dle zákona o svobodném přístupu k informacím získal přehled odměn náměstků od nynějšího vedení ministerstva v čele s Janem Kubicem.

Redakce kvůli utajování veřejnosti příslušejících informací rovněž najala renomovanou právní kancelář Tomáše Sokola, který již ve věci platů a odměn poskytovaných z veřejných peněz připravuje žaloby na stát.

Drtivá většina státních úřadů totiž platy zveřejnit odmítla, několik málo sice na žádost Aktuálně.cz odpovědělo, avšak pouze souhrnnými, a tudíž nevypovídajícími čísly.

ČSSD chystá změny

Na základě údajů, které socialisté díky interpelacím obdrží, pak zváží Lidový dům další kroky. Ve hře je i legislativní změna odměňování špiček ministerstev.

V úvahu podle Tejce přichází pravidelné zveřejňování odměn, popřípadě vázání odměny na procento z výše platu, aby nedocházelo k tomu, že odměna je až čtyřnásobná.

 

Právě se děje

Další zprávy