Stát vydá kvůli krizi dluhopisy za 23 miliard

Eva Benešová
13. 5. 2009 17:55
Mění se pravidla pro vydávání pokladních poukázek
Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Reuters

Praha - Poslanci kývli na návrh ministerstva financí vydat dluhopisy za 23,6 miliardy korun a současně mu umožnili krýt nedostatek financí krátkodobými cennými papíry až do výše 15 procent rozpočtových výdajů.

Ministr financí tak může letos stát zadlužit 172 miliardami korun. Na jednu čtyřčlennou rodinu tak připadne dluh přes 70 tisíc korun.

Schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy korun; tato suma ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Ten se ovšem vlivem krize změní v pokles a schodek rozpočtu by tak mohl kvůli výpadku příjmů překročit hranici 150 miliard korun. Již v dubnu vykázal rozpočet schodek téměř 56 miliard Kč.

Rozhodnutí předcházela několikahodinová hádka bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) a stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotka.

Ačkoliv podle Kalouska byla změna se sociální demokracií předjednána, socialisté tvrdili, že návrh nepodpoří. Během odpoledne si poslanci vzali několik přestávek, až nakonec ČSSD kývla.

"Chtěl jsem ukázat, jak se pan Kalousek a Topolánkova vláda mýlili, když sestavovali rozpočet," prohlásil Sobotka s tím, že ČSSD už dlouho upozorňuje na to, že schválený rozpočet je nereálný.

 

Právě se děje

Další zprávy