Stát nechá ČEZ ještě 4 roky spalovat uhlí s biomasou

Pavel Baroch
9. 11. 2011 21:20
Sněmovna schválila nový kritizovaný zákon o obnovitelných zdrojích energie
Foto: Archiv

Praha - Stát si už nepřeje, aby ČEZ a další velcí výrobci elektřiny přisypávali do kotlů s uhlím také dřevní štěpku, slámu nebo energetické plodiny.

V novém zákoně o podporovaných zdrojích energie, který právě schválili poslanci a poslali ho do Senátu, se uvádí, že stát už nebude finančně zvýhodňovat elektrickou energii z elektráren, kde se spoluspaluje uhlí a biomasa.

Jenže tento "zákaz" začne platit až od 1. ledna 2016. Do té doby platí dosavadní pravidla o zvýhodněných výkupních cenách. Pro kritiky zákona z dílny ministerstva průmyslu to je jeden z důkazů, jak stát vychází vstříc "svému" ČEZ a konkurenční výrobce zejména z obnovitelných zdrojů naopak tlačí do kouta.

"Příkladem toho, jak vychází návrh zákona vstříc společnosti ČEZ, je prodloužení podpory krajně neefektivního přisypávání dřevní štěpky k uhlí. ČEZ touto výjimkou získá do roku 2015 odhadem 1,2 miliardy korun," uvedla Zuzana Musilová, generální sekretář České průmyslové fotovoltaické asociace.

Foto: ČEZ

Společnost ČEZ v současnosti přidává biomasu do tradičního paliva v uhelných elektrárnách v Tisové nebo Poříčí.

Když na ostatní nezbude

Problémem je, že velké energetické zdroje potřebují rozsáhlé území, odkud stahují značné množství biomasy. A mohou si dovolit za ni zaplatit víc než třeba obce nebo domácnosti, pro něž se pak paliva nedostává.

Do potíží se sháněním dřevní štěpky se dostaly například šumavské Hartmanice, na jejichž obecní kotel na biomasu je připojeno na 90 procent domácností. Potíže mají i další vsi.

"Vedlejším účinkem zákona pak bude zdražení dřevní štěpky pro biomasové stanice, ale i pro občany, kteří využívají k topení kotle na biomasu," poznamenala Musilová.

Velké kotle jsou efektivnější, říká ČEZ

ČEZ argumenty odpůrců spoluspalování odmítá. Naopak tvrdí, že velké elektrárny jsou efektivnější než lokální spalovny a kotle.

"Větší zdroj spaluje biomasu účinněji s menším množstvím všech emisí. Spalovací proces je dokonalejší i z ekonomického hlediska, protože opět větší zdroj má větší efektivitu, promění více energie obsažené v palivu," řekl Aktuálně.cz mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Kritiku vůči ČEZ odmítl jako účelovou. "Mimo nás jsou zde často i větší zdroje, jako je Plzeňská teplárenská, které takto spoluspalují biomasu," poznamenal Kříž. Kritici zákona namítají, že ČEZ ve všech svých zdrojích spaluje dohromady nejvíc biomasy.

Foto: Martina Machová

Kocourek: ČEZ nepomáháme

Ministerstvo průmyslu odmítlo, že by ustanovením o společném spalování uhlí a biomasy nahrávalo ČEZ. Úřad Martina Kocourka tvrdí, že to je přesně naopak.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu chce podpořit využívání biomasy ve vysokoúčinných zdrojích. Spalování biomasy v tomto ohledu dosud nebylo omezené, a zákon tak tuto regulaci zavádí nově," řekl Aktuálně.cz Jiří Sochor z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

"Přechodné období je nastavené tak, aby si dodavatelé mohli plynule najít nově odběratele; abychom zajistili stabilitu na trhu s biomasou. Vzhledem k tomu, že je tato regulace nová, pak provozy, na které se bude vztahovat, spíše limituje, než že by jim nahrávala," dodal Sochor.

Řešení? Cíleně pěstované energetické plodiny

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, který je v současnosti poradcem profesních asociací různých obnovitelných zdrojů, spoluspalování uhlí a biomasy, případně spalování čisté biomasy, ve velkých elektrárnách úplně nezavrhuje.

Foto: Ondřej Besperát

Jenže to by si podle něho musel stát dát do zákona podmínku, že se takto smí spalovat jen energetické plodiny pěstované speciálně pro tento účel na polích. Bursík připomněl, že by se k tomu daly využít stovky tisíc hektarů půdy, které nyní leží ladem.

Jan Habart ze sdružení Biom, které se věnuje právě využití biomasy, uvedl, že by podpora pro spoluspalování měla skončit v případě dřevní štěpky, slámy nebo odpadu například z výroby papíru.

Pozměňovací návrh zákona, který v tomto duchu sdružení připravila, ovšem poslanci zamítli.

 

Právě se děje

Další zprávy