Stát mění očkování dětí, zaplatí vakcínu na pneumokoka

Hana Pražáková
2. 10. 2008 16:30
Novinkou je i přeočkování proti černému kašli v 11 letech
Rizikovým obdobím s vysokým počtem dětí zemřelých na SIDS byla 70. a 80. léta.
Rizikovým obdobím s vysokým počtem dětí zemřelých na SIDS byla 70. a 80. léta. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chce zavést plošné očkování malých dětí proti pneumokokovým nákazám. Vakcíny budou plně hradit zdravotní pojišťovny.

Zda možnosti naočkovat svého potomka rodiče využijí, bude záležet jen na nich.

Podle původních plánů ministerstva, které novinářům novinky v očkování představilo, měla změna v očkování dětí nastat od ledna 2009. Už nyní je však jasné, že se tento termín nestihne.

Možnost platit zcela očkování se totiž odvíjí od změn v zákonech o zdravotním pojištění a o ochraně veřejného zdraví, o nichž nyní zákonodárci teprve diskutují.

Rodiče ušetří 7 tisíc

Nejzávažnějšími formami pneumokokové infekce jsou zánět mozkových blan, sepse či pneumokokové záněty plic, které častokrát končí smrtí. Téměř 60 procent děti, které přežijí, mají trvalé následky. Nemoc postihuje okolo 400 dětí ročně.

Rodiče, kteří nyní chtějí dítě proti pneumokokům nechat očkovat, za všechny dávky zaplatí sedm tisíc korun. Nejvhodnější doba pro zahájení očkování je mezi třetím a pátým měsícem života, kdy dítě v měsíčním odstupu dostane tři dávky. Přeočkovává se ve dvou letech.

Černý kašel posiluje

Jedenáctiletým dětem nově do povinného očkovacího kalendáře přibude také přeočkování proti černému kašli.

"Přistoupili jsme k tomu na základě odborných analýz, které ukazují vzestup tohoto onemocnění u teenagerů způsobené především nedostatkem protilátek v organismu dítěte z prvního očkování v raném dětství," řekl náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik Michael Vít.

Proti černému kašli se začalo plošně očkovat v roce 1958.

Dosud dostávají první dávku novorozenci v rámci takzvané hexavakcíny v prvním roce života. Pak následuje přeočkování mezi šestým a sedmým rokem života a to by ještě nyní mělo nově doplnit také přeočkování v jedenácti letech.

Nemoc se vrací

Hygienici totiž zjistili, že české děti mají sníženou obranyschopnost a nemoc se navrací. Jen do konce srpna letošního roku černým kašlem onemocnělo třikrát více dětí než loni. To se netýká jen Česka, ale také dalších evropských zemí. Vysoký počet onemocnění hlásí třeba Švýcarsko.

Náklady na veškeré hrazené očkování by podle odhadů ministerstva zdravotnictví měly v příštím roce dosáhnout částky 650 milionů korun. Možnost zavádět nová očkování je podle ministerstva výsledkem úspěšné reformy zdravotnictví.

„Reforma funguje, uspořené prostředky investujeme do moderní a účinné zdravotní péče a do prevence," uvedl náměstek ministra Marek Šnajdr.

 

Právě se děje

Další zprávy