Šťastný vystoupil z ODS. Následujte mě za Klausem, říká

ČTK ČTK
23. 8. 2013 10:45
Boris Šťastný byl dlouholetým členem občanských demokratů.
Boris Šťastný
Boris Šťastný | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanec a dlouholetý člen ODS Boris Šťastný vystupuje ze strany.

Chtěl by se přičinit o to, aby vznikla politická strana pod vedením Václava Klause. Zda se bude chtít Klaus do čela strany postavit, neví.

Vyzval "slušné lidi nelevicového smýšlení", aby ho následovali. Šťastný to v pátek sdělil v tiskovém prohlášení.

"Občanská demokratická strana přestala důsledně hájit ideové principy, na kterých postavila svoji existenci. Vedení ODS postupně ovládli lidé, kteří silnou a úspěšnou stranu dovedli až na pokraj zkázy," komentoval svůj ochod Šťastný.

Dodal, že nemůže zůstat ve straně, "kde vlastní názor není přirozenou součástí svobodné vnitrostranické diskuse, nýbrž důvodem pro vylučování jednotlivců či likvidaci celých stranických organizací". Naráží tak na události posledních týdnů a měsíců, kdy byl ze strany vyloučen například Tomáš Hrdlička nebo byla zrušena oblastní sdružení v Praze 4 či Praze 12.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba rozhodnutí Šťastného lituje. "Rozhodnutí mě mrzí. Chci usilovat o to, aby se kolem ODS spíše spojovaly všechny silné osobnosti," řekl novinářům Kuba. Podle něj poslední, co pravice potřebuje, je se drolit.

Němcová: Drobení pravice levici neporazí

"Jeho rozhodnutí respektuji. Odvedl velký kus práce v ODS, byl k ní vždy loajální, mnohé jí dal," napsal ČTK místopředseda strany Chalupa. Podotkl, že sám patří ke "klausovcům" v ODS, ale i když se Šťastným v mnoha věcech souhlasí, ve straně zůstane.

Místopředsedkyně strany a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová sdělila ČTK, že Šťastný tento krok na úterním jednání poslaneckého klubu neavizoval, a naopak mluvil o tom, jak se má ODS postavit k předčasným volbám. I ona jeho krok ale respektuje.

"Obávám se však, že drobení pravice není cestou k porážce levice," dodala. Místopředsedu poslaneckého klubu Jana Čechlovského krok jeho kolegy nepřekvapil. "Jako krok, který by mohl poškodit ODS, to nevnímám," uvedl v textové zprávě.

Poslanec pochválil za vedení ODS Václava Klause a částečně i Mirka Topolánka. "Stará dobrá ODS za Václava Klause byla silná a vyhrávala. Měla jasný směr. Stejně tak později za Mirka Topolánka," popsal.

Právě s Klausem by Šťastný rád založil novou pravicovou stranu. "Pevně doufám, že se rozhodne do čela takového subjektu postavit," myslí si Šťastný.

Spekulací o návratu exprezidenta do politiky se minulý týden objevilo hned několik. Kromě založení nové pravicové strany se hovořilo o tom, že by se Klaus mohl spojit se Suverenitou Jany Bobošíkové.

Podle páteční Mladé Fronty Dnes by ráda stranu přejmenovala například na Suverenita a prosperita - klausovci. Možnost Klausovy kandidatury naznačil i Topolánek. Šťastný uvedl, že je připraven kandidovat za jakýkoli projekt, do jehož čela se postaví Klaus.

Tři čtvrtiny lidí si Klausův návrat nepřejí

Podle aktuálního průzkumu agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi si Klausův návrat do politiky nepřejí skoro tři čtvrtiny lidí.

Šťastný byl členem ODS od roku 1998, od června 2010 do prosince 2011 byl předsedou celopražské ODS. Jeho stranickou organizací byla ODS Praha 10, která je delší dobu v opozici proti současnému vedení pražského regionu v čele s předsedou pražské ODS Bohuslavem Svobodou.

Z ODS Prahy 10 byl také Hrdlička, který byl označován za šedou eminenci občanských demokratů a za jednoho z takzvaných kmotrů.

Svoboda jeho odchod přivítal. "Myslím, že to je pro ODS dobře, i když mě to překvapilo, protože vždy deklaroval, že ODS je pro něj srdeční záležitost," řekl ČTK. Podle Svobody by Šťastný, pokud by neodstoupil, neměl na pražské kandidátce do předčasných voleb místo.

 

Právě se děje

Další zprávy