Šťastný to Fischer, má naši důvěru, řekli lídři partají

Martina Machová Michal Žák Martina Machová, Michal Žák
9. 10. 2009 12:02
S takovou podporou se málokterý premiér kdy setkal, shodují se zástupci stran
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera má naši podporu a není potřeba, aby poslaneckou sněmovnu znovu žádal o důvěru.

V Kramářově vile se na tom shodli zástupci všech parlamentních stran kromě komunistů.

V sídle českých premiérů se sešli v deset dopoledne, aby vymezili další mandát vlády, která měla podle původních plánů skončit zároveň s říjnovými parlamentními volbami. Ty se ale nakonec neuskutečnily.

Premiér jednání svolal sám poté, co se na něm politici nedokázali dohodnout. "Bylo to devadesát minut věcné a plodné debaty," zhodnotil schůzku Fischer.

Vláda podle něj připraví programové prohlášení, s nímž předstoupí před poslance příští týden na schůzi sněmovny. "Nejen odpovědný, ale i střízlivý. Takový, který bude tuto zemi spíše spojovat než rozdělovat," naznačil obsah programu.

Důvěrou bude schválení rozpočtu

Předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že nevidí potřebu, aby Fischer zákonodárce žádal o novou důvěru.

Úřednický kabinet je podle něj v současnosti jedinou možností, jak řídit zemi. "Kdyby proběhlo hlasování o důvěře, hrozí riziko, že by ji tato jediná alternativa nedostala," zavtipkoval.

"Prvním testem, a fakticky hlasováním o důvěře, bude hlasování o rozpočtu," vysvětlil.

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek prohlásil, že je důležité, aby vláda spravovala zemi do řádných voleb. "Respektive do okamžiku, kdy bude ustavena vláda s politickým mandátem." Na jednání podle vlastních slov nepřišel se stranickým programem, ale s body, které považuje za důležité.

"Jan Fischer může být spokojen, protože s takovou podporou se málokterý premiér kdy setkal," řekla novinářům místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, která lidovce na jednání zastupovala.

Pěšmo i na kole

Politici se začali ke Kramářově vile scházet před desátou hodinou dopolední. Jako první dorazila pěšky předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová. Přítomnost bývalé členky SZ, která v březnu pomohla svrhnout vládu Mirka Topolánka, si vymínil předseda ČSSD Paroubek.

"Jsem ráda, že jsem mezi pozvanými," svěřila se novinářům. "Nepřicházím s žádnými požadavky," dodala s tím, že by byla ráda, kdyby školství a kultuře zůstaly v rozpočtu stejné peníze jako doteď.

Po vlastních dorazila i lidovecká místopředsedkyně Šojdrová. Předseda partaje Cyril Svoboda je podle dostupných informací na zahraniční cestě v Itálii.

Za zelené k jednacímu stolu usedl úřadující předseda Ondřej Liška. Také on zvolil na politika netradiční dopravní prostředek - přijel na kole.

 

Právě se děje

Další zprávy