Šťastný: Přát si smrt ano, k eutanázii chybí diskuse

Martina Macková
13. 3. 2008 17:30
Poslanec o zákonu, který umožní podepsat přání žít
Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz
Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jestli vláda v pondělí schválí zákon o zdravotních službách a parlament se k ní v dalších měsících přidá, lidé v Česku si budou moci rozhodnout, zda je mají lékaři nechat žít na přístrojích, nebo je odpojit.

Poslanec Boris Šťastný vysvětlil a popsal, jak by nový zákon mohl v praxi fungovat. Autor návrhu zákona o euthanázii říká, že vyjádření přání žít není euthanazie.

"Living will dle projednávaného návrhu nebude umožňovat aktivní ukončení života pacienta, jen možnost nerozšiřovat nebo neprovádět léčbu u pacienta, který takouvou vůli nedokáže projevit v reálném čase. Stejně jako teď, když podepíšete revers. Nyní je to s ovlivňováním přeci stejné, co když budete pod tlakem rodiny a odmítnete si nechat píchnout sérum poté, co vás uštkne had a navíc jste alergik? Každý musí pracovat s vlastní hlavou," řekl v online rozhovoru místopředseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS).

Podle něj prohlášení nebude možné zneužít. "Můj argument je, že vlastního svobodného rozhodnutí zneužít nelze," míní.

Poslanec a lékař, který je autorem zákona o euthanázii, v odpovědi na dotazy potvrdil, že tato norma dnes v Česku nemá šanci na přijetí. "Seriózní veřejná, odborná i politická debata na toto téma je teprve v počátcích. Čas od léta není dostatečný. K tomu, aby měl jakýkoli legislativní návrh šanci na úspěch, je potřeba většinové politické podpory. A tu v tento okamžik nevidím,"  uvedl.

Podle Šťastného je ale už nyní jedna forma euthanázie v Česku legální. "Zákon o péči o zdraví lidu říká, že každý občan České republiky má právo odmítnout léčbu, a je logické, že tento krok pak u některých onemocnění vede k urychlení konce jeho života."

Průzkumy přitom ukazují, že Češi se k možnosti eutanázie nestaví zcela odmítavě. Výzkum agentury SC&C pro MF DNES ukázal, že 64 procent Čechů eutanázii podporuje. Proti je 28 procent, ostatní lidé nevědí.

Poslanec Šťastný přirovnává žádost o ukončení vlastního života k rozhodnutí matky přerušit těhotenství. "Přičemž přesvědčení, víra nebo životní názory jednotlivce může být ve smyslu, že umělé přerušení těhotenství odmítá. To je v pořádku, je to svobodné rozhodnutí člověka a stát ani nikdo jiný nemá podle mne žádných práv toto svobodné rozhodnutí napadat. Ale to platí i naopak," říká.

Celý online rozhovor si přečtěte zde:

Odpovězeno: 13. 03. | 12:05Autor: UA Fox

Otázka: Dobrý den,bylo by dobré, kdyby trpící lidé si mohli rozhodnout o své smrti, ale jaké máte záruky a prostředky, aby se to nezneužilo? Mám tím na mysli vraždy. Děkuji

Boris Šťastný: Dobrý den, zdravím všechny v této diskusi. Vrah je pachatel nejvážnějšího trestného činu, kdy je oběť zbavena proti své vůli života. Máte pocit, že hovoříme o něčem takovém? Návrh, o kterém diskutujeme, je aktem člověka na sobě samém, tedy nikoli konáním třetí osoby! Svobodné rozhodnutí člověka může být správné nebo chybné, ale žádné jiné.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:07Autor: kolega

Otázka: Vážený pane kolego, děkuji za váš boj proti kouření. Za neméně palčivý problém považuji ale i alkohol. Pivo je u nás nejlevnější v celé EU. Proč nezvýšit spotřební daň a peníze dát do zdravotnictví. Zdraví je víc než zisk.

Boris Šťastný: Můj návrh novely "antikuřáckého zákona" je veden snahou ochránit nekuřáky. Je na každém zda kouří nebo nekouří, ale jinou věcí je kde kouří a zda tím neohrožuje okolí. Spíše než zvyšování spotřební daně podporuji vznik specifické, vyhrazené daně.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:09Autor: veterinář

Otázka: Dobrý den, pane doktore. Prosím, pokračujte ve své dobré práci a odmítněte populistické požadavky na zmírnění bodového systému. Dle mého názoru by naopak mělo dojít ke zpřísnění. Postihy za kapesní krádeže přece také nikdo nechce snižovat. A v dopravě jde o život.

Boris Šťastný: Dobrý den, na bodový systém mám specifický názor. Jsem pro jeho neexistenci. Asi Vás zklamu.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:11Autor: Pruzinskij

Otázka: Dobry den, s Vasimi navrhy tykajici se jak eutanazie tak zakazu koureni souhlasim a mate moji podporu. Myslim, ze jste se na teto problematice hodne zviditelnil a vyprofiloval. Cemu vsak nerozumim, proc jste volil prezidentem Vaclava Klause, ktery tyto zakony v pripade ze projdou nejspise zavetuje.

Boris Šťastný: Dobrý den, není jisté, že tomu tak bude (v případě antikuřáckého zákona) a že by tomu tak bylo (v případě eutanázie). Pana prezidenta Klause znám velmi dlouho a pokládám ho za člověka na svém místě a nejlepšího prezidenta. Na některé věci máme odlišný názor, to nic na mém přesvědčení nemění.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:13Autor: Martin

Otázka: Dobrý den, pane Šťastný, je to pravda že ve středu se bude projednávat 3.čtení protikuřáckého zákonu? Co svolat nějakou demonstraci před Poslaneckou sněmovnu? Má tento zákon šanci - prý je hodně zákonodárců v ODS ale i jiných stránách proti tomu a prý není šance podpořit přísnější verzi. Moc lobistů

Boris Šťastný: Příští středu, ano. Nejsem nakloněn demonstracím v žádném ohledu. Požádejte, prosím, o podporu kolegy poslance emailem a sdělte jim své argumenty. Děkuji.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:14Autor: Pacient

Otázka: Vážený pane doktore, chronicky nemocní lidé pobírající jen invalidní důchody jsou největší oběti reformy zdravotnictví. Zatímco lidé, co se vyhýbají práci, berou své vysoké podpory dál.
Ale jak se bude dále vyvíjet situace chronicky nemocných? To mají zanedbávat zdravotní péči?

Boris Šťastný: Jejich pozice se bude jen zlepšovat, a to změnou systému zdravotního pojištění.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:14Autor: Josef Bunár

Otázka: Mám spoustu otázek, ale jen na lidí, kteří tomu rozumí.

Boris Šťastný: Aha.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:15Autor: Volič

Otázka: Dobrý den, podáte návrh na to aby prezident Klaus odstoupil? Fakt tu slušní lidé nechtějí nemorálního pokryteckého prezidenta, který zahýbá manželce a který mlčí nad oběťmi drog, kouření a alkoholu. Stop korupci.
Proč jste nevolil p.Švejnara?anoprosvejnara:Klausi já se vrátím a se mnou přijde zákon

Boris Šťastný: Podporuji Václava Klause a vážím si ho. Vždy tomu tak bylo a tak to zůstane.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:16Autor: Občanka

Otázka: Dobrý den, snažte se Váš návrh protlačit, protože člověk má právo na důstojný život, ale i důstojnou smrt. Trochu nepatřičně reakce na "kolegu". Kam mizí všechny peníze, které jdou do zdravotnictví? Napřed odstraňte korupci, udělejte pořádek a pak teprve pumpujte peníze.

Boris Šťastný: Na zákon je ještě velmi brzy, je potřeba o celé věci řádně diskutovat na všech úrovních.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:18Autor: Dusící se Pražan

Otázka: Milý pane doktore, děsí mě, jak narůstá počet automobilů v Praze a StČ kraji. Vidím to denně. Proč nezavedete daň z osobních automobilů a neinvestujete ty peníze do MHD a železnice?
Dýcháte to stejně jako my, stejně jako my posloucháte hluk, stejně jako my stojíte v zácpách.

Boris Šťastný: Existuje přeci spotřební daň z pohonných hmot, silniční daň, DPH z prodeje automobilů a pohonných hmot, dálniční známky... To snad, proboha, stačí...

Odpovězeno: 13. 03. | 12:19Autor: Radek

Otázka: Pěkný den přeji.
Obsahuje Váš návrh i možnost delegovat
rozhodnutí o ukončení vlastního života, za určitých-konkrétních-podmínek na jinou jmenovitou osobu?
Děkuji
Radek

Boris Šťastný: V žádném případě. Jednoznačně odmítám.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:21Autor: Jan Kasal, Mladí Konzervativci

Otázka: Děkuji, že dáváte politice v zemi jasný směr. Forza Destra! Zpátky ani krok!

Boris Šťastný: Zapomněl jste napsat: "Per la liberta!" :)

Odpovězeno: 13. 03. | 12:21Autor: Mládek

Otázka: Dobrý den, jak přesně bude vypadat změna v zákoně, která umožní "říct si o neoživování"? Prohlášení se uschová u notáře? Můžete prosím vysvětlit princip změny. Díky a hezký den

Boris Šťastný: Součástí připravovaného návrhu Zákona o zdravotních službách bude povinnost respektovat ze strany zdravotnického zařízení tzv. Living will. Jedná se o písemné vyjádření svobodné vůle nemocného pro futuro, tedy pro případ, kdy pacient nebude pro závažnost stavu schopen ani posoudit svou situaci, ani verbalizovat své přání. Bude tedy respektováno dříve vyslovené přání pacienta ve vztahu k budoucímu možnému poskytnutí zdravotních služeb, je-li poskytovateli zdravotní služby toto přání známo. Dříve vyslovené přání bude muset být učiněno písemně a s úředně ověřeným podpisem. To, že se předem vyslovená přání mají zohlednit, automaticky neznamená, že by musela být splněna za každých okolností. Pokud byla např. přání vyjádřena dlouho před zákrokem a věda mezitím pokročila, mohou existovat důvody, aby přání pacienta splněno nebylo. Poskytovatel zdravotní služby by si tedy měl být pokud možno jist, že se přání pacienta týkají současné situace a jsou stále platná. Dříve vyslovené přání taktéž nebude možné respektovat, pokud by postupy podle něho vedly k aktivnímu, nikoli však pasivnímu (nerozšiřování léčby) ukončení života pacienta.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:22Autor: Jan J.

Otázka: Dobrý den . mám dotaz jestli se sám nestydíte za politiku vaší ODS. Jelikož ve spoustě večí kterou jste v poslední době prosadili a prosazujete by se dala srovnat s chováním KSČ v 50. letech. Já se jako občan ČR za tuto stranu a současnou vládu stydím! demokracie po 18 letech od "sametu"...

Boris Šťastný: Nemáte pravdu.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:23Autor: Klára

Otázka: Jaké jsou ohlasy na změnu u lékařů? Etické i praktické. Bude čas si přání pacienta vyhledat při oživování, nebo se bude týkat jen stavu "na přístorjích". Já osobně jsem pro, ještě jednoznačněji než u eutanázie.

Boris Šťastný: Názory lékařů se různí, stejně tak i politiků. O Living will už jsem psal výše.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:24Autor: B. L.

Otázka: Pane poslanče, souhlasíte s návrhem ministra Julínka na možnost určit si dopředu podmínky zacházení třeba pro případ bezvědomí, nebo je to podle vás jen krok na půll cesty? Pěkný den

Boris Šťastný: Na přípravě takového návrhu se podílím a jednoznačně jej podporuji z důvodu posílení práv jednotlivce.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:25Autor: Zdeněk

Otázka: Jak se díváte na problém vyznamenání Mašínů?

Boris Šťastný: Souhlasím.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:26Autor: Jan J.

Otázka: Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit proč se tu objeví jen dotazy které vás nekritizují a jen obhajují? posílal jsem dotaz který se vám asi nelíbil a nikde se neobjevil. hotl demokratický chat...

Boris Šťastný: To není možné, napište dotaz, diskuse je online.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:27Autor: Dusící se Pražan

Otázka: Zatím jsem s rodinou volil ODS kvůli ekonomice, nicméně teď pochybuji.
Myslím, že zadnění automobilů je příliš nízké a je potřeba s tím něco dělat. Zejména u objemných SUV zrůdiček.
Mám technickou VŠ, vím o čem mluvím.

Boris Šťastný: Kéž by bylo zdanění všeho co nejnižší :)

Odpovězeno: 13. 03. | 12:31Autor: Jitka

Otázka: Je nesmysl tvrdit, že se toho dá zneužít..jelikož zneužít se dá úplně cokoliv, co člověk vymyslel, od kuchyňského nože po atomovou energii..jak uvedl jeden profesor nedávno v dokumentu "Je smrt tabu"? na CT2.Člověk má právo na důstojný život a tak i na důstojnou smrt.Mýlím se?

Boris Šťastný: Můj argument je, že vlastního svobodného rozhodnutí zneužít nelze. V této souvislosti je třeba stále připomínat, že jedna forma eutanázie, tak zvaná pasivní vyžádaná eutanázie, je u nás a ve většině civilizovaných zemí za určitých podmínek legální. Zahrnuje v podstatě pacientem vyžádané odmítnutí nebo nerozšiřování léčby v případě, že takový krok jasně povede k pacientově smrti. Zákon o péči o zdraví lidu říká, že každý občan České republiky má právo odmítnout léčbu, a je logické, že tento krok pak u některých onemocnění vede k urychlení konce jeho života. Zákon přitom nehovoří, očekává-li se, zda taková léčba bude účinná či nikoli. Když se tedy pacient svobodně rozhodne nepodstoupit chemoterapii a jeho rozhodnutí bude chybné, je to zneužítí? Samozřejmě nikoli. V tomto případě však jde o jedno z možných svobodných rozhodnutí jednotlivce a jde také o eutanázii. Je tedy zřejmé, jak chybné je zjednodušeně reagovat na dotazy směřující k podpoře nebo odmítnutí legalizace eutanázie, jak povrchní je celá debata na úrovni mediální a analogicky, jak povrchní a generalizované informace má veřejnost k dispozici.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:32Autor: ,jen tak...

Otázka: Dá se s tím článkem podmíněně souhlasit.Bohužel,nepopisuje jak na možnosti zneužití.
Možné podávání psychofarmak na zvýšení už tak pravděpodobné deprese.
Jak se zamezí možnosti psychické manipulace jinými osobami.
Jestli souhlas bude vyžadován opakovaně.
A jistě ještě další omezení.

Boris Šťastný: A co teď, když budete s někým manipulovat a on skočí z mostu? Je to stejné, trestný čin v každém případě...

Odpovězeno: 13. 03. | 12:35Autor: trula

Otázka: Pane Štastný, na první pohled to vypadá, že jste přisluhovač současného ministra zdravotnictví, ale dejme tomu že ne.
Jak Vás pls mohlo něco takového napadnout - přirovnat rozhodnutí zdravého člověka při plném vědomí (interupce) s rozhodnutím člověka vážně nemocného na přístrojích.Není to mimo mísu?

Boris Šťastný: Myslím, že jste vůbec první kdo prohlásil, že jsem přisluhovač současného ministra zdravotnictví :))) Mám spíše jinou pověst, mám vlastní názory a stojím si za nimi. K druhé části otázky. Jednoznačně by z mého pohledu muselo jít o žádost samotného pacienta, žádost opakovanou, vždy s určitým časovým odstupem, projevenou svobodně. Žadatel by musel prokazatelně být způsobilý k právním úkonům, zletilý a ve stavu příčetnosti.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:36Autor: MM

Otázka: DOKUMENTY LIVING WILL,KDE SE TO BUDE PODEPISOVAT?A BUDE ZÁRUKA ŽE TO LÉKAŘI BUDOU RESPEKTOVAT NEBO TO ZÁLEŽÍ JEN NA JEJICH DOBRÉ VŮLI? PĚKNÝ DEN.

Boris Šťastný: Předpokládám notářsky ověřený dokument uložený v centrálně zřízeném registru.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:41Autor: Petr

Otázka: Otázka č.1 : Co pokud se dodatečně zjistí, že living will byla buď napsána pod tlakem (např.rodiny) nebo se notářství splete, a pacientův život bude již ukončen. Chyby se stávají.. kdo pak ponese zodpovědnost za de facto vraždu, lékař?

Boris Šťastný: Living will dle projednávaného návrhu nebude umožňovat aktivní ukončení života pacienta, jen možnost nerozšiřovat nebo neprovádět léčbu u pacienta, který takouvou vůli nedokáže projevit v reálném čase. Stejně jako teď, když podepíšete revers. Nyní je to s ovlivňováním přeci stejné, co když budete pod tlakem rodiny a odmítnete si nechat píchnout sérum poté, co vás uštkne had a navíc jste alergik? Každý musí pracovat s vlastní hlavou...

Odpovězeno: 13. 03. | 12:41Autor: Chantal Sébireová

Otázka: Dvaapadesátiletá Francouzka, děsivě znetvořená v obličeji velmi vzácným, nevyléčitelným a bolestivým nádorem, požádala ve středu soudce, aby jí povolil eutanazii. Soudce má rozhodnutí zveřejnit.

Boris Šťastný: Nerozhodne v její prospěch. Ve Francii to zákon neumožňuje.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:42Autor: Jiří

Otázka: Dorý den. Tento zákon je ohromný krok kupředu a mělo by se jít ještě dál. Chstá se nějaká osvěta v tomto směru? Lidé si kladou otázku totiž špatně. Hovoří o ukončení života, přitom jde o ukončení utrpení a života, který živoem už není. Nechat lidi v bolestech a utrpení je nehumální.

Boris Šťastný: Pro pořádek: Zatímco v případě Living will hovoříme o konkrétním legislativním návrhu, v případě Zákona o pomoci při dobrovolném odchodu ze života nevyléčitelně nemocného jsem přesvědčen, že nemůže být v nejbližší době předložen, a to z těchto tří jasných a konkrétních důvodů:

1. I když se v minulosti o eutanázii čas od času hovořilo, seriózní veřejná, odborná i politická debata na toto téma je na teprve v počátcích. Čas od léta minulého roku, kdy jsem debatu o konkrétních otázkách otevřel a začal svým způsobem i moderovat, není ani zdaleka dostatečný. Za pravdu mi dává zkušenost ze všech zemí, kde obdobné návrhy byly a jsou diskutovány nebo přijaty.
2. K tomu, aby měl jakýkoli legislativní návrh šanci na úspěch, je potřeba většinové politické podpory. A tu v tento okamžik nevidím. To však neznamená, že není možné ji hledat a že není možné ji v budoucnu nalézt.
3. Neexistuje reálná možnost v této chvíli provázat citovaný návrh zákona se souvisejícími klíčovými právními normami, dokonce ani možnost předložit dlouhodobě platný věcný návrh. Trestní zákoník čeká zásadní novelizace, která teprve vstoupí do sněmovního prvního čtení. Zákon o péči o zdraví lidu, tedy právní norma z roku 1966, bude nahrazena střechovým Zákonem o zdravotních službách a Zákonem o Specifických zdravotních službách. Obě tyto normy jsou ve fázi věcných návrhů.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:45Autor: Andrea

Otázka: Dobrý den, přeji Vám, aby oba tyto návrhy prošly. Kuřáci nám jen ničí naše zdraví a hlavně těm, kteří nekouří. Každému kuřákovi bych znemožnila hrazenou lékařkou péči, která je poskytována ze zákona. Ničí si zdraví sami a ještě ubližují ostatním. Euthanazie je také velmi dobrý návrh. Držím palce!

Boris Šťastný: Díky za podporu, jen opakuji: Každý vrcholný politik je čas od času dotazován novináři i běžnými občany, zda podporuje nebo odmítá eutanázii. Málokdo z dotazujících si však uvědomuje, jak mylně položenou a v podstatě nezodpověditelnou otázku pokládá. Málokdo si vůbec uvědomuje, o jak široký pojem jde. Pojem eutanázie zahrnuje totiž poměrně širokou a zjednodušeně nevysvětlitelnou skupinu aktů spojených s ukončením života člověka v bezvýchodné zdravotní situaci, aktů vedoucích k jeho vysvobození.

V souvislosti s eutanázií totiž rozlišujeme tři její základní formy, tedy tzv. aktivní eutanázii, pasivní eutanázii a jako samostatnou formu asistované suicidium, neboli asistovanou sebevraždu.

Aktivní eutanázie znamená aktivní usmrcení pacienta s cílem jeho vysvobození z utrpení. Naše trestní právo tento akt samozřejmě nepřipouští, rozlišuje pouze pojem zabití (neúmyslně způsobená smrt) a vraždu (úmyslné, plánované usmrcení). U aktivní eutanázie se tedy vždy jedná z právního pohledu o vraždu a můžeme jen rozlišit, zda jde o vraždu pacientem vyžádanou nebo nevyžádanou.

Zatímco u aktivní eutanázie jde o aktivní formu konání, u pasivní eutanázie jde naopak o nekonání, tedy neposkytnutí léčby nebo její nerozšiřování. I zde můžeme rozlišit, zda jde o akt pacientem vyžádaný nebo nevyžádaný. A opět, vždy se jedná podle platného trestního práva o vraždu, pokud tedy jde o tzv. pasivní nevyžádanou eutanázii, tedy akt, který není výslovným odmítnutím léčby ze strany pacienta.

Třetí formou je tzv. asistovaná sebevražda zde je pacient sebevrahem a lékař nebo jiná osoba mu jako spolupachatel vědomě napomáhá k takovému činu poskytnutím příslušných prostředků nebo rad. I v tomto případě jde v našem právním řádu o trestný čin, konkrétně trestný čin napomáhání sebevraždě.
Z uvedeného stručného výčtu vyplývá, že z pěti základních typů eutanázie je v českém právním řádu jeden legální, tedy pasivní vyžádaná eutanázie, přičemž předpokládá souhlas pacienta v reálném čase. V jakýchkoli dalších úvahách o liberalizaci stávajícího stavu je třeba kategoricky odmítnout oba typy eutanázie, kde dochází k jednání bez svobodného a informovaného souhlasu pacienta, tedy aktivní nevyžádanou a pasivní nevyžádanou eutanázii. Z mých postojů je zjevné, že zásadním způsobem odmítám i druhý typ aktivní eutanázie, tedy aktivní vyžádanou eutanázii, a to z důvodu vstupu aktivně konající třetí osoby do takového aktu a reálné riziko zneužití.

Odpovězeno: 13. 03. | 12:51Autor: M. Holý, Praha

Otázka: Dobrý den, má ODS v plánu ještě nějaké další změny, které by posílili postavení a roli pacienta ve zdravotnickém systému? Děkuji za odpověď. S pozdravem M. Holý

Boris Šťastný: Zásadní. Nový zákon o zdravotních službách a zákon o specifických zdravotních službách, o veřejném zdravotním pojištění...

Odpovězeno: 13. 03. | 12:58Autor: mimos

Otázka: Pane poslanče, Liberální reformní strana předložila také svůj návrh na řešení euthanázie. Spolupracujete s nimi, co si o jejich návrhu myslíte?

Boris Šťastný: Vítám aktivní účast kohokoli v probíhající diskusi. Legislativní aktivitu LIRY však pokládám za nešťastnou a nezodpovědnou, zásadně ji odmítám, a to hned z několika důvodů. Je chybou domnívat se, že předložením paragrafovaného znění zákona se všichni zainteresovaní s předmětným tématem seznámí hlouběji. Stejně chybná je představa, že vize, které v obecné rovině můžeme sdílet, tak získají větší podporu a vážnost. Právě naopak.

Nechci ani zacházet do jednotlivostí předloženého návrhu tzv. "Zákona o důstojné smrti", jelikož jej odmítám jako celek. Nicméně nemohu neuvést, že vážně míněný legislativní návrh postihující tak závažný akt nemůže být v žádném případě kompilátem přeložených statí zahraničních zákonů, prost vazeb k našemu právnímu systému, zvyklostem a prostředí.

K ideovému směřování předloženého návrhu musím dodat, že legalizaci tzv. aktivní vyžádané eutanázie, tedy navrhované aktivní, byť vyžádané, usmrcení pacienta lékařem nebo kýmkoli jiným, jednoznačně odmítám a nepokládám ji v naší zemi za akceptovatelnou.

Současně ode mne neočekávejte neuvážené a nezodpovědné jednání, které by se vyznačovalo unáhleným předložením jakéhokoli podobného zákona do legislativního procesu. V této chvíli by šlo o jasný projev populismu a politické nezodpovědnosti. Naopak ode mne můžete, tak, jako doposud, očekávat jasné postoje a předvídatelné konstruktivní kroky vedoucí k rozvoji tolik důležité široké, celospolečenské debaty na toto téma.

 

Právě se děje

Další zprávy