Šťastný: ODS pohrdla Klausem a likvidovala schopné lidi

Radek Nohl Radek Nohl
23. 8. 2013 13:45
Exposlanec Boris Šťastný opustil ODS. Důvodem je, že ODS už podle něj není, co bývala.
Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz
Boris Šťastný, lékař a poslanec, v redakci Aktuálně.cz | Foto: Aktuálně.cz

Praha - ODS udělala velkou chybu, když odmítla zpět přijmout do svých řad exprezidenta Václava Klause.

V rozhovoru pro deník Aktuálně.cz to říká bývalý poslanec Boris Šťastný, který se po 15 letech rozhodl stranu opustit.

Důvodem jeho odchodu je mimo jiné fakt, že Občanská demokratická strana již podle něj není tou ODS, jako když ji vedl právě Klaus či expremiér Mirek Topolánek.

"ODS dostala mnoho signálů, i ode mě, aby se pokusila Václava Klause pozvat mezi sebe a využila toho velkého potenciálu, který nabízí. Z vedení ODS ale zazněl názor, že o to nestojí," řekl v rozhovoru Šťastný.

Aktuálně.cz: Proč odcházíte z ODS?

Dlouhou dobu jsem upozorňoval na rizika, která ODS hrozí. Musím říct, že v posledních měsících to rozhodnutí ve mně dozrávalo, když jsem viděl, že ze strany vedení neexistuje naprosto žádná sebereflexe. Já jsem stále věřil, že v této situaci, kdy to ODS dopracovala z lídra české pravice, většiny ve vládě, Senátu, měli jsme pražských magistrát a teď nemáme nic, se něco změní.

A.cz: V ODS jste dlouho, vnímáte, že byste za tu dobu udělal nějakou vlastní chybu? Třeba v roce 2010, kdy ODS prohrála volby v Praze?

Byl jsem tehdy předsedou pražské ODS a já jsem to připustil. Ano, v určité chvíli jsem chyby udělal. Mohl bych říct, že jsem udělal chybu, když jsem hlasoval pro zvyšování daní.

V té chvíli jsem respektoval většinové rozhodnutí strany. V politické straně to tak je, pokud to není náhodně se slučující spolek osob.

A.cz: Měl jste nyní kandidovat za ODS do sněmovny?

Dostal jsem nabídku z Prahy 10, abych znovu kandidoval jako poslanec. Když jsem ji dostal, tak jsem se ale posadil a začal jsem si říkat, co budu lidem na ulici říkat? Že bojuji za nízké daně, když jsem loajálně hlasoval za jejich zvýšení?

Uvědomil jsem si lidsky, že to už nedám. Navíc mě strašně ničilo to vylučování za názor.

A.cz: Jak dlouho jste tento krok zvažoval?

Já jsem nechtěl udělat neférově nějaký krok, když jsem seděl ve sněmovně a očekávalo se, že budu hlasovat pro vládu. Když mi skončil mandát, tak jsem to mohl říct. Tohle už není ta stará dobrá ODS.

A.cz: Z vašeho prohlášení vyplývá, že byste chtěl zakládat novou stranu. Co nyní plánujete?

Já nechci žádným způsobem říkat či omezovat prostor pro nějaké hnutí. Tohle není měsíce připravovaná akce, která vyústí v něco připraveného. To je moje rozhodnutí.

A.cz: Bavil jste se s Václavem Klausem o vašem odchodu z ODS?

Toto své rozhodnutí jsem mu sdělil, stejně jsem ho sdělil předsedovi ODS a předsedovi mé mateřské organizace. Udělal jsem to, než jsem vydal své prohlášení pro média.

A.cz: Řešili jste s panem Klausem, že by vstoupil do nějaké strany či byste nějakou společně založili?

Pan prezident Klaus zná můj názor, ví, že jsem připraven mu pomoci. Pokud se on sám rozhodne, tak aby cítil tu podporu, že tu je někdo, kdo mu chce pomoct, a to nejsem sám. To, jestli do něčeho půjde, nebo nepůjde, je jeho rozhodnutí, to nemohu komentovat.

A.cz: Zaznívaly hlasy, třeba se tak vyjádřil senátor Jaroslav Kubera, že to ODS s panem Klausem prokaučovala.

ODS dostala mnoho signálů, i ode mě, aby se pokusila Václava Klause pozvat mezi sebe a využila toho velkého potenciálu, který nabízí. Z vedení ODS ale zazněl názor, že o to nestojí. Konkrétně ze strany Miroslavy Němcové. ODS udělala velkou chybu.

Nejde jen o Václava Klause. ODS se měla snažit mnoho schopných, pracovitých, oddaných lidí udržet. Kolik já jsem zažil likvidací takovýchto lidí třeba v pražské ODS od té doby, kdy přišel Bohuslav Svoboda.

A.cz: Víte o tom, že by se k vám někdo přidal?

Je to na dalších lidech, jestli se někdo přidá, bude mít stejný názor jako já. Já věřím, že ano. Nepředbíhal bych.

A.cz: Budete spolupracovat s Tomášem Hrdličkou, který byl před nedávnem z ODS vyloučen?

Já jsem o tom s Tomášem Hrdličkou vůbec nemluvil. To, že byl vyloučen za svůj názor, je evidentní. Kam on směřuje, to já nevím.

 

Právě se děje

Další zprávy