Starý Senát se nepokusí schválit radarové smlouvy

Martina Macková
29. 10. 2008 15:15
Předseda Senátu Sobotka: Nebudeme nikoho válcovat
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Starý Senát, ve kterém mají většinu občanští demokraté, se na své poslední schůzi vůbec nepokusí schválit radarové smlouvy.

ODS tak nevyužije svoji převahu, kterou už na příští schůzi mít nebude. Až třetina senátorů z nynějšího složení už nebude dál senátory. Přesto ještě nyní naposledy usednou do lavic a budou schvalovat zákony.

O textech smluv dnes jednaly dva výbory. Radar sice není na programu schůze a ODS nebude navrhovat, aby se do něj doplnil. Aktuálně.cz to potvrdil předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

"Nebudeme to navrhovat. Klub ODS se rozhodl, že hlavní je slušnost. Nikdy jsme nikoho neválcovali. Počkáme na nové složení komory," řekl Aktuálně.cz. Podle ODS stačí, když smlouvy s USA prodiskutuje Senát na konci roku.

ODS se rozhodla smlouvy odložit, přestože výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost smlouvy jednomyslně schválil a doporučil, aby se projednaly na plénu zítra. "Cítím určitou povinnost, aby smlouvy, když už se jimi zabýváme dva roky, projednal Senát ve starém složení," řekl Aktuálně.cz předseda výboru Richard Sequens (za US-DEU).

Velký pátek, Zelený čtvrtek

Senát v předvolebním složení musí znovu projednat například i návrh odcházejícího zákonodárce Martina Mejstříka. Ten se pokusí naposled prorazit se zákonem o nových státních svátcích.

Foto: Ondřej Besperát

Ten neobhájil post v obvodě Praha 1 za US-DEU. Už na příští schůzi ho nahradí záchranářský šéf Zdeněk Schwarz (ODS).

Mejstřík předložil svůj poslední zákon společně se senátorem Jaromírem Štětinou (za SZ). Pokud by norma prošla, v Česku by se kromě Velikonočního pondělí nově slavily také Zelený čtvrtek a Velký pátek. Stejné svátky mají lidé například v Norsku a v Dánsku.

Argumentuje tím, že Česko dnes má jen dvanáct státních svátků, což je spíše méně, než mají ostatní evropské země, a navíc nemá svátky pohyblivé, takže pokud vyjdou na víkendové dny, lidé vlastně volno nemají.

"Na Zelený čtvrtek a Velký pátek jsou oficiální školní prázdniny. Pro rodiče tak vzniká nezanedbatelný, často i ekonomický problém zaopatřit děti v pracovní době," míní senátor.

O vetu prezidenta nakonec ne

Zcela nový zákon chtěla projednat ještě s odcházejícími kolegy senátorka Soňa Paukrtová (za SOS). Navrhuje změnit Ústavu tak, aby například veto prezidenta museli přehlasovat nejen poslanci, ale i senátoři.

"Připravovala jsem zákon celou dobu s těmito kolegy a chtěla jsem, aby ho mohli podpořit, ale kvůli chybám půjde až na schůzi v novém složení," potvrdila Aktuálně.cz Paukrtová.

Přímá volba prezidenta

Senát v nezměněném složení stihne projednat i změnu Ústavy o přímé volbě prezidenta - zákon, který sepsal senátor Jan Horník.

Jiří Čunek začal úřadovat v senátu
Jiří Čunek začal úřadovat v senátu | Foto: Ludvík Hradilek

Pokud by Horník chtěl se svým návrhem v horní komoře parlamentu uspět, muselo by se pro něj vyslovit 49 senátorů, což je ústavní většina. ODS, která má v Senátu 41 zákonodárců, je ale spíše proti přímé volbě hlavy státu.

V tuto chvíli existují už tři podobné návrhy, na čtvrtém se pracuje. Jako první sepsali návrh na změnu Ústavy sociální demokraté, dále je tu Horníkův návrh, a konečně návrh z dílny zelených, který spojuje přímou volbu hlavy státu s referendem. Společný koaliční návrh pak dostal za úkol vypracovat přes prázdniny ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

V souvislosti s přípravami návrhů na přímou volbu prezidenta se také objevily spekulace, že jde jen o způsob, jakým dostat do hry i potřetí Václava Klause. Ústava sice takovou možnost nepřipouští, někteří poslanci ale nevyloučili možnost změnit i tento článek Ústavy.

 

Právě se děje

Další zprávy