Starostové z Brd přesouvají boj proti radaru do Bruselu

Vanda Králová
23. 11. 2008 17:12
Spojí se s lidmi po celé Evropě
Boj proti radaru v Čechách starostům nestačí, chtějí do Bruselu
Boj proti radaru v Čechách starostům nestačí, chtějí do Bruselu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Starostové ze čtyř desítek obcí z Brd plánují boj proti americkému radaru na našem území přesunout do Bruselu.

V úterý 24. února 2009 starostové odjedou do Evropského parlamentu, kde ve spolupráci s mezinárodní společností Evropa pro mír, zahájí celoevropskou kampaň proti americkým radarovým základnám v Evropě.

Iniciativu nazvali Vládě to osladíme, čímž parafrázovali heslo Evropě to osladíme, kterým Česko propaguje svoje předsednictví v Evropské unii.

"Pokud Topolánkova vláda neustoupí od záměru umístit u nás americkou vojenskou základnu, patřičně jí to během příštích šesti měsíců osladíme," uvedl Jan Neoral, starosta Trokavce a člen Ligy starostů proti radaru.

Starosty do Evropského parlamentu pozval europoslanec Giulietto Chiesa, který se se starosty setkal minulý týden v Rožmitále pod Třemšínem.

Desítky tisíc obyvatel celé Evropy vyjádřily svůj nesouhlas se stavbou radaru právě v jejich zemi podpisy různých peticí.

"Systém Hvězdných válek USA bude mít dopad na bezpečnost celé Evropy. Proto na půdě Evropské unie musí proběhnout na toto téma důkladná diskuze a EU musí k tomuto tématu zaujmout jasné stanovisko," řekl ke kampani Jan Tamáš, mluvčí hnutí Nenásilí.

Mezi další aktivity odpůrců radaru v poslední době patří například iniciativa společnosti NE základnám, která bude posílat tisíce e-mailů novému americkému prezidentovi Obamovi.


 

Právě se děje

Další zprávy