Starostové v Senátu hledali ještě větší bič na chudé

Domácí Domácí
21. 5. 2009 14:24
Zástupci měst, kteří jdou proti neplatičům, diskutují v senátu
Ivana Řápková
Ivana Řápková | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zabavovat dlužníkům peníze, jež dostávají na minimálních sociálních dávkách, považují starostové, kteří dnes vystoupili na veřejném slyšení v senátu, za prospěšné. A jejich neformální vůdkyně - starostka Chomutova Ivana Řápková - navrhla ještě ostřejší postup. Zástupkyně ministerstva pro lidská práva jim oponovala.

Veřejným slyšením se debata o tom, jak se mají úřady a stát zachovat k lidem, kteří žijí v dluzích a bídě na okraji společnosti a nejsou schopni dostát základním závazkům, dostala na zatím nejvyšší úroveň.

Podle Řápkové by dluhy napříště měly být spláceny z rozdílu mezi existenčním minimem a výší sociálních dávek, které neplatiči pobírají.

Mluvčí ministra pro lidská práva Lejla Abbasová však spolu s dalšími ochránci lidských práv tvrdí, že postup radnic jen zhoršuje situaci v českých sociálních ghettech, že jejich konání stahuje do sociální propasti i lidi, kteří dluží třeba jen minimální částky.

Jednání řídila senátorka Liana Janáčková, která měla být před časem obviněna z hanobení národa a rasy kvůli výrokům na adresu romských obyvatel v obvodě, kdy bývala starostkou (blíže v grafice). Zda se trestného činu dopustila nebo ne, se nezjistilo, protože kolegové v senátu odmítli Janáčkovou vydat policii.

Především romského obyvatelstva se debata kolem exekuce dávek týká.

Kocáb nepřišel

Od jednání v horní komoře se distancoval ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Dal najevo, že neočekává v senátu věcnou debatu o problému.

"Domnívám se, že prostor ve veřejnoprávním médiu pro prezentaci těchto myšlenek, se kterými zásadně nesouhlasím, je neadekvátní, a nechci se žádným způsobem na propagaci těchto myšlenek ani nepřímo podílet," vzkázal ministr prostřednictvím své mluvčí.

Debatu totiž živě přenášel kanál ČT24. Jemu odmítli účast ve studiu aktivisté z organizace Člověk v tísni, kteří se podílejí na státním programu pro lidi ze sociálně vyloučených lokalit.

Důvody uvedli přibližně stejné jako ministr Kocáb, jehož - jako odpůrce exekucí sociálních dávek - právě dnes před debatou některá média postavila na roveň s dlužníky v ghettech. Napsala, že také ministrovi hrozí exekuce - nejspíše kvůli obchodnímu sporu, který zatím ministr odmítá blíže vyložit.

Předsedající diskuse - senátorka Liana Janáčková - označila jeho nepřítomnost za pohrdání akcí.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT:
Ministr Kocáb vysvětluje, proč se nezúčastnil diskuse v Senátu

Co ministr neslyšel

Starostka Chomutova Ivana Řápková, která se několik týdnů po zavedení exekucí dávek stala jednou z prvních známých kandidátek ODS ve volbách do sněmovny, v Senátu uvedla, že exekuce přispěly ke zlepšení situace s dlužníky.

Tvrdí také, že z dávek by mohly být hrazeny i pokuty za dluhy. Řešením by podle ní bylo i uložení veřejně prospěšných prací.

S takovým řešením souhlasí i starosta městské části Brno-sever Leo Venclík (ODS). Tvrdí, že stát městům nepomáhá, ale naopak je v boji s neplatiči brzdí.

Na jejich stranu se přidal i starosta Litvínova Daniel Volák (ODS). Společně s místostarostou Martinem Klikou (ČSSD) oznámili, že k exekucím dávek přistoupí od června.

Abbasová: Lidská práva nemají barvu

"Lidská práva nemají barvu, nejsou levá ani pravá," oponovala starostům Kocábova mluvčí Abbasová. "Cokoliv se dnes jeví jako diskriminace menšiny, může se v budoucnu týkat většiny," upozornila.

Kocáb jejím prostřednictvím Řápkové vytkl, že zadala vymáhání dluhů drahým exekutorům, ačkoliv město samo má exekuční právo - a to za zlomek ceny, kterou musejí neplatiči uhradit exekutorům.

Během jejího projevu zabírala televize reakci předsedající senátorky Janáčkové. Po celou dobu, kdy Kocábova mluvčí kladla argumenty, proč je zabavování dávek špatné, senátorka v záběru kamer dávala auditoriu najevo svůj postoj.

Několikrát protočila oči, opakovaně kroutila hlavou a napomínala Abbasovou, aby nemluvila příliš rychle.

V souvislosti s tím, že Abbasová přišla do Senátu místo Kocába, Janáčková řekla, že mluvčí je statečná žena s krásnou kůží. ČTK uvedla, že senátorka později odmítla tvrzení, že by poznámka o kůži Abbasové, která je tmavé pleti, byla rasisticky míněná. "Jste statečná žena, která nastavuje svou krásnou kůži za zbabělého pana ministra, a za tím si stojím. Pan ministr je zbabělec, který neumí přijít a pustit se do diskuse," prohlásila Janáčková.



 

Právě se děje

Další zprávy