Starostové: miliardy z Unie spolknou úředníci a školení

Iva Nachtmannová
14. 12. 2007 17:30
Přitom na údržbu památek v kraji jdou pouhé miliony
Senátorka Jana Jurenčáková.
Senátorka Jana Jurenčáková. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Starostové zlínského kraje jsou rozzlobeni. Získat peníze z pokladny Evropské unie podle nich trvá dlouho, je složité a spousta peněz z nich se promrhá na školení, místo aby šly na užitečné věci.

Za starosty to dnes prohlásila senátorka Juřenčáková, která před pěti týdny poslala dotaz premiéru Topolánkovi ohledně čerpání zmíněných peněz. Senátorka, zvolená za sdružení nezávislých starostů zlínského kraje, je rozčilena, že premiér na první otázky v květnu vůbec neodpověděl. Nyní odepsal s týdenním zpožděním.

Mluvčí vlády Jana Bartošová to odmítá: "Odpověděli jsme včas, nebylo možné to urychlit, protože odpovědi poskytovali lidé z ministerstva pro místní rozvoj. Máme tu 600 žádostí měsíčně."

Přesto dal premiér senátorce i starostům částečně za pravdu. Dvacet čtyři operačních programů je i podle jeho názoru příliš, ale teď už se s tím nedá nic dělat. "Vyjednávání s Unií o počtu programů vedla ještě předchozí vláda, jejich počet se stanovil tehdy a je neměnný," vysvětluje Jana Bartošová. "Vláda se nyní alespoň snaží programy sdružovat, aby byly efektivnější."

Půl roku se nic neděje

Foto: Aktuálně.cz

Předseda hnutí starostů zlínského kraje Josef Zicha si ovšem o efektivitě programů myslí své: "Na ochranu kulturního dědictví připadá pro celý kraj částka pouhých 12,5 milionu korun na rok. Přitom oprava nebo jen údržba jediné památky přijde na miliony korun. Jen nesmysl chtít po obcích, aby předkládaly projekty za miliony, a pak do programu dát takové směšné peníze," rozčiluje se Zicha.

Nelíbí se mu ani, jaké zpoždění mají programy. "Nejdříve se půl roku nic neděje, a teď vydají výzvu k podávání projektů, na kterou my máme odpovědět do dvaceti dnů. To jsou šibeniční termíny," vadí Zichovi, který je starostou obce Vysoké Pole.

Hodně programů, hodně školení

Starostové jsou přesvědčeni, že v rozdělování peněz panuje chaos a obávají se, že mnoho peněz se jednoduše "projí" na školeních, která pořádají úřady po celé republice. "Je to katastrofa. Za poslední týden jsem dostal přes šedesát pozvánek na školení pro čerpání peněz z EU," potvrzuje Josef Zicha.

Kolik stojí v Česku úředníci, kteří je mimo jiné mají školit, aby se v houštině operačních programů a jejich priorit vyznali? Premiérova odpověď na tento dotaz starostů zněla: 120 milionů eur, tj. víc než tři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy