Staronovým předsedou Strany zelených se stal Liška

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 1. 2014 22:35
Na volebním sjezdu strany mu vyjádřilo důvěru 125 ze 198 přítomných delegátů
Ondřej Liška v kampani před podzimními volbami.
Ondřej Liška v kampani před podzimními volbami. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jeho hlas je "zelenej, zelenej" a i nadále bude tím, který bude ze Strany zelených nejvíce slyšet.

Bývalý ministr školství v Topolánkově vládě Ondřej Liška v sobotu obhájil svou pozici a stal se staronovým předsedou SZ. V pražském hotelu Olympik Artemis mu důvěru vyjádřilo 125 ze 198 přítomných delegátů.

Liškův konkurent, šéf pražské organizace strany Petr Štěpánek, získal 66 hlasů. Oba muži si vzápětí poděkovali za férový boj.

Do předsednictva strany pak byla - nepřekvapivě - zvolena jako první místopředsedkyně starostka Nového Lískovce Jana Drápalová. Neměla protikandidátku. Ve veřejné volbě se pro ni vyslovilo 150 delegátů.

Zelení dodržují pravidlo, že pokud je šéfem strany zvolen muž, první místopředsedkyní musí být žena.

Akcent na prosazování rovných šancí pro muže a ženy se ostatně objevil i v Liškově projevu.

Liška si jako svůj cíl pro další období vytyčil úspěch v jarních evropských volbách a poté i v podzimních komunálních. Přislíbil také sestavit tým stínových ministrů strany pro klíčové oblasti.

Tradičně varoval před snahou o prolomení těžebních limitů, zelení by podle něj také měli "demaskovat Temelín jako největší tunel v dějinách této země".

Liškův vyzyvatel Štěpánek kritizoval SZ za nejednotnost. "Nedokázali jsme vytvořit jednu střechu, pod kterou bychom se všichni cítili dobře," prohlásil. Připomněl například odchod někdejšího libereckého primátora Jana Korytáře či bývalého předsedy Zelených Martina Bursíka, který si krátce po vystoupení ze SZ založil Liberálně ekologickou stranu.

"Je nás 1500, rozložení je hodně nerovnoměrné. Na spoustě míst republiky prostě neexistujeme," uvedl s tím, že jedním z jeho cílů by bylo to, aby v každém okrese byl aspoň jeden člen SZ.

Zdrženlivě se Štěpánek vyjádřil k aktivitě strany na sociálních sítích, sám například nemá profil na Facebooku. "Musíme zpět za lidmi, mimo virtuální realitu," apeloval na delegáty sjezdu s tím, že "like není hlas".

Strana zelených vypadla z nejvyšší politiky po sněmovních volbách v roce 2010, kdy nepřekročila pětiprocentní hranici, a nedostala se tak do Sněmovny. Má ale zastoupení v Senátu. V roce 2012 na její kandidátce uspěla bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Zelení společně s KDU-ČSL a Pirátskou stranou podporovali také úspěšnou kandidaturu senátora Libora Michálka v Praze 2.

V podzimních sněmovních volbách zelení na poslanecká křesla opět nedosáhli, získali 3,2 procenta hlasů. Proti minulým volbám si ale mírně polepšili a díky překročení tříprocentní hranice mají nárok na pravidelné státní příspěvky.

 

Právě se děje

Další zprávy