Stanjura má plán, jak zachránit nevyčerpané dotace

Petr Holub
22. 3. 2013 17:41
Ministr chce podle deníku Insideru požádat o odložené vyúčtování
Ministr dopravy Zbyněk Stanjura.
Ministr dopravy Zbyněk Stanjura. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Zbyněk Stanjura má plán, jak zachránit aspoň část evropských dotací na dopravní stavby. Předloží ho sice vládě, ale více k němu potřebuje souhlas z Bruselu.

Píše to ve svém pátečním vydání deník Insider s tím, že ministerstvo dopravy hodlá využít pravidla, podle kterého se projekty mohou výjimečně vyúčtovat až do března 2017.

Jak totiž už Insider popisoval v několika článcích, ministerstvo a jeho investiční organizace SŽDC se dostaly do časového stresu. Čerpání eurodotací chtějí zachránit třicetimiliardovou investicí do nových železnic, ale je otázkou, zda se stihnou dokončit do konce roku 2015, tedy za dva roky a devět měsíců. Pokud ne, dotace propadnou.

Vzhledem ke stavu, v jakém příprava staveb je, mohou optimisté mezi státními úředníky spoléhat na to, že se do konce roku 2015 dokončí menší stavby, například Ševětín-Horusice v jižních Čechách, Stéblová-Opatovice na Pardubicku nebo Liberec-Tanvald.

Ani dostavba do konce roku 2015 přitom automaticky nestačí, protože dalšího půl roku potřebují ministerstva dopravy a financí na vyúčtování stavby a na odeslání žádosti o dotaci Evropské komisi.

Žádosti o proplacení Brusel dostane nejdříve v první polovině roku 2016, přitom rozpočtové období skončí v prosinci 2015.

Přečtěte si celou zprávu v placeném deníku Insider:
Na které projekty by stát neměl peníze? A které železniční stavby by Busel mohl zaplatit??

 

 

Právě se děje

Další zprávy