Kulturu povede náměstek Schreier. Neudělal bych nic jinak, zopakoval končící Staněk

Radek Dragoun Domácí Radek Dragoun, Domácí
Aktualizováno 31. 7. 2019 13:49
Antonín Staněk (ČSSD), který ve středu končí coby ministr kultury, pověřil vedením resortu svého ekonomického náměstka Reného Schreiera. S ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) bude vyjednávat o rozpočtu, požaduje miliardu navíc.
Končící ministr kultury Antonín Staněk (vpravo) na tiskové konferenci s premiérem Babišem.
Končící ministr kultury Antonín Staněk (vpravo) na tiskové konferenci s premiérem Babišem. | Foto: ČTK

"Chtěl jsem panu ministrovi poděkovat za jeho činnost, moje spolupráce s ním byla bezproblémová," řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš, který se Staňkem jednal o budoucnosti ministerstva už od rána. 

René Schreier.
René Schreier. | Foto: Aktuálně.cz

Po tomto společném jednání oznámili, že řízením ministerstva - než bude jmenován řádný ministr - pověřil Staněk svého ekonomického náměstka Reného Schreiera. "Je to člověk, který má absolutně dokonalý přehled o rozpočtu, zná priority ministerstva kultury, zná, kde nás tlačí bota," řekl o něm Staněk.

Své roční působení v čele resortu hodnotí Staněk pozitivně. "Zviditelnil jsem se tím, že jsem zastavil penězovody, že jsem poukázal na nedotknutelné, jak zneužívají peníze pro své účely, a já jsem na to hrdý. Neudělal bych nic jinak," prohlásil končící ministr.

"Kdyby mí kolegové sociální demokraté byli trošku vstřícnější, tak ministerstvo kultury mohlo mít právoplatného ministra. Věřím, že se podaří tuto situaci vyřešit," dodal Staněk.

Je nicméně přesvědčený, že ministerstvo kultury předává ve výborné kondici. "Je stabilizované, chová se hospodárně, a není tedy pravda, že by resort byl jakýmkoliv způsobem destabilizovaný, problematický a podobně. Budu předávat resort - sice pomyslně, protože nový ministr zvolen nebyl - v kondici, která si myslím, že je dobrá a nemám se za co stydět," uvedl.

Jsme v unikátní situaci, naříká Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček zdůraznil, že náměstek Schreier není zástupcem sociální demokracie. Připomněl, že na Hradě leží nominace Michala Šmardy, kterého ale prezident Miloš Zeman zatím odmítá jmenovat, což je podle Hamáčka mimo ústavu. 

"Jsme v unikátní situaci, nepamatuji si, že by někdy v historii ležel na Pražském hradě návrh na jmenování ministra a pan prezident ho odmítal jmenovat. Toto je snad poprvé, kdy je podle ústavy navržen člen vlády a prezident ho odmítá jmenovat," řekl Hamáček. 

Pověření Schreiera je podle Hamáčka Staňkovo rozhodnutí. "Věřím, že ho má opřené o služební zákon a další zákonné předpisy," podotkl Hamáček. "Je evidentní, že není možné dlouhodobě držet ministerstvo kultury bez ministra. Věřím, že se ta věc rychle vyřeší," dodal.

Staněk se stranu opustit nechystá

Staněk prohlásil, že stále bude poslancem a opustit ČSSD se nechystá. "Vždycky jsem byl hrdým členem sociální demokracie. Sociální demokracie má ve svých útrobách několik proudů a myslím, že jsem schopen se s některými ztotožnit. Nevidím tedy důvod, proč bych měl opouštět řady sociální demokracie," řekl.

Předseda ODS Petr Fiala označil celou situaci kolem výměny ministra kultury za absurdní a nenormální. Podle něj není možné, aby vláda normálně fungovala, jelikož náměstek není plnohodnotnou náhradou za člena vlády a nemůže tak zastupovat svůj resort na jednání Poslanecké sněmovny. 

"Rozhodnutí ve věci ministra kultury je polovičaté. Je to celé už i trapné. Veřejnost si zaslouží, aby polovina srpna bylo to poslední definitivní datum, kdy zazní definitivní slovo prezidenta, definitivní slovo premiéra, definitivní slovo ČSSD," sdělil. Také podotkl, že se vláda zabývá pouze sama sebou a nevěnuje se tak problémům České republiky.

Staněk rezignoval v květnu po kritice odborné veřejnosti, která se na něj snesla poté, co odvolal šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Prezident Miloš Zeman ho však na návrh premiéra odvolal až tento týden. ČSSD požaduje, aby Staňka nahradil místopředseda strany Michal Šmarda. Prezident však stále jasně neřekl, zda tak učiní. Naposledy rozhodnutí odložil na půlku srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy