STAN chtějí přímou volbu starostů v malých obcích

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 5. 2013 11:13
Političtí konkurenti to označují za předvolební trik
Petr Gazdík, předseda STAN.
Petr Gazdík, předseda STAN. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Povinná přímá volba starosty ve všech malých obcích, ve větších a malých městech volitelná. To je podstata návrhu, který ve sněmovně předloží hnutí Starostové a nezávislí, podpořené TOP 09, se kterou jsou politicky spojeni.

Ostatní politické strany - až na výjimky - se ale na jejich aktivitu už teď dívají značně skepticky. S přímou volbou starostů příliš nesouhlasí ani ODS, ani ČSSD.

"ODS to bude těžko vysvětlovat, prosadili jsme to do programového prohlášení vlády. Čekám ale, že ODS bude hledat důvody, proč ne," říká předseda STAN a zároveň i poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Gazdík: Když vláda nic, tak my

Programové prohlášení vlády je ale formulováno opatrněji: "Vláda zajistí zpracování analýzy s cílem vytvořit podmínky pro možnou přímou volbu starostů v malých obcích, popřípadě v ostatních typech územních samosprávných celků. Zároveň vláda připraví návrh volebního kodexu, který komplexně upraví organizaci všech druhů voleb s možností elektronického hlasování."

Volební zákoník sice začal připravovat ještě první ministr vnitra Nečasovy vlády - Radek John z Věcí veřejných. Volební kodex ale dodnes vláda nepřipravila. Shodou okolností dostala ve středu od ministra Jana Kubiceho informace "o stavu příprav volebního zákona", a to pouhý rok před volbami.

Samotná přímá volba starostů malých obcí a měst byla na stole už v lednu 2011, kdy ministr vnitra John předložil analýzu a vláda ji "vzala na vědomí".

"Od té doby se nestalo nic, proto přicházíme s návrhem my sami teď," dodává Gazdík.

Přímá volba jen v malých obcích

Podle návrhu STAN by byly povinně přímé volby starostů v obcích do 1,5 tisíce obyvatel, ve větších obcích a městech do 10 tisíc pak jen dobrovolné - zda ano, či ne, by rozhodlo pro příští volby zastupitelstvo obce.

Voliči ve městech nad 10 tisíc obyvatel by starostu nebo primátora přímo volit nemohli.

Volba by byla jen jednokolová podle zásady "vítěz bere vše". Přímo zvolený starosta by měl právo sám si určit svého místostarostu, ale byl by zároveň odvolatelný místním referendem.

"Návrh je úsporný. Já jsem příznivcem plošné volby všech starostů a primátorů, ale nechceme jít nad rámec toho, o čem se mluvilo v koalici," říká autor návrhu, poslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové).

ČSSD: Je to předvolební trik

Momentálně se zdá, že návrh nemá příliš šancí projít Parlamentem. Proti je ČSSD, nadšená není ani ODS a "stoprocentně pro" jsou jen Věci veřejné.

"Tato vláda rozvrátila, co se dalo, a myslím, že by kolegové už neměli nic navrhovat. Je to jen předvolební trik, pokud je podobný návrh podáván na konci volebního období, kdy je jasné, že už neprojde," říká předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

"Osobně to považuji za opětovný zbrklý krok. Ale na to, aby se tím zabýval klub v Senátu, je moc brzo, očekávám, že k nám ani nic nedorazí," přidává se Tejcův stranický protějšek v horní parlamentní komoře Petr Vícha.

Senát by přitom hrál klíčovou roli. V případě každé změny jakéhokoliv volebního zákona se totiž musí obě parlamentní komory podle ústavy shodnout, v tomto případě sněmovna Senát přehlasovat nemůže.

Navíc návrh Starostů slaďuje přímou volbu i s ústavou, a tady by toto "sladění" potřebovalo tři pětiny hlasů v obou komorách.

Zemanova podpora nestačí

"My jsme proti - i s ohledem na zkušenosti třeba ze Slovenska. Problém nastane, když většina zastupitelstva je z jiného tábora než přímo volený starosta. Sice jsem o tom uvažoval, ale myslím, že to není rozumné řešení," říká za ODS její místopředseda (a ministr) Tomáš Chalupa s tím, že "volba kandidátky je vlastně sama o sobě volbou starosty".

"Věci veřejné to samozřejmě stoprocentně podpoří, prvky přímé demokracie jsme do koaliční smlouvy prosadili my," podporuje Starosty naopak předsedkyně poslanců za VV Kateřina Klasnová. I ona ale dodává: "Myslím, že jsou to předvolební výkřiky."

STAN ale má na své straně přece jen vlivného spojence: Miloš Zeman, ještě coby pouhý důchodce z Vysočiny a čestný předseda Zemanovců, si nechal přímo ve sněmovně v září 2011 podepsat od Petra Gazdíka petici SPOZ "za přímou volbu prezidenta, hejtmanů, primátorů a starostů".

 

Právě se děje

Další zprávy