Stále není jasné, zda VV zůstanou ve vládě. Dohoda není

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
22. 6. 2011 23:00
O složení vlády bude koalice jednat tuto neděli
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani po osmi a půl hodinách jednání nedospěla vládní koalice ke shodě na dodatku ke koaliční smlouvě. Vyjednavači se rozešli s tím, že budou pokračovat.

Do konce června, do kdy mají Věci veřejné definitivně říct, zda zůstanou ve vládě, přitom zbývá jen něco málo přes týden.

Koalice se tříští na daních

Předseda VV Radek John po jednání prohlásil, že se koalice neshodla ani na všech bodech dodatku, které se týkají programu - konkrétně v otázce daní, hazardu a otázkách některých priorit.

VV například požadují větší zdanění firem o jedno procento. Odůvodňují to tím, že nebude dostatek prostředků ve státním rozpočtu pro jednotlivé resorty. 

"Tento požadavek není součástí koaliční dohody," prohlásil předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Shoda není ani v otázce financování dopravní infrastruktury. ODS má například za to, že by tuto otázku, kterou nastolily VV, neměl řešit dodatek ke koaliční smlouvě, ale státní rozpočet.

Vyjednavači se naopak shodli, že koalice prosadí zrušení anonymních akcií na majitele.

Otázka ministrů opět odložena

V citlivé personální otázce koalice shodu zatím nenašla.

"Osm a půl hodiny jsme řešili programové věci, pak informativně personálie," řekl Radek John.

VV požadují nadále "důstojné zastoupení ve vládě", kam chtějí nově prosadit svoji první místopředsedkyni Karolínu Peake.

Na koaličním jednání podle očekávání požadovali odvolání ministra dopravy Radka Šmerdy. Jejich favoritem je podle informací Aktuálně.cz dosavadní ministrův náměstek Lukáš Hampl.

"To je otázka jednání mezi VV a premiérem," podotkl k tomu předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.

Původně se přitom spekulovalo pro resort dopravy také o bývalém libereckém hejtmanovi a poslanci VV Petru Skokanovi. Ten by nyní mohl zamířit na ministerstvo pro místní rozvoj, kde by vystřídal jiného muže Věcí veřejných - Kamila Jankovského.

Kalouskovi detektivové pod kontrolou

Koalice se shodla ještě v jednom: finančně analytický útvar, který spadá pod ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), by se měl dostat pod širší kontrolu.

Útvar upozornil například na "kauzu Vondra", tedy předraženou zakázku pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU, nebo na kauzu Babák, kde už policie prošetřuje podezření z podivného financování strany VV.

Napříště by jeho ředitele měla jmenovat vláda jako celek.

Se širší kontrolou už dopředu souhlasila i TOP 09.

"My se tomu nebráníme," říkal už před jednáním za TOP 09 Gazdík. "Ale je s podivem, že s tím přicházejí VV, které chtějí bojovat proti korupci. Je to proto, že mají teď i ony problém?"

 

Právě se děje

Další zprávy