Stáhněte a přepracujte reformy, píší odboráři Nečasovi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 5. 2011 14:36
Chtějí, aby vláda přepracovala návrhy zdravotní a sociální reformy
Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil
Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil | Foto: Jan Langer

Praha - Odbory požadují, aby vláda stáhla a přepracovala své návrhy sociální a zdravotní reformy.

V pátek zveřejněném dopise, který ve čtvrtek zaslali Petru Nečasovi, požadují zastavení reforem, které označují za špatné a asociální.

O návrzích reforem v současné podobě odmítají jednat a pokud je vláda nepřepracuje, jsou odbory připraveny přistoupit k razantním akcím.

"Nechceme tyto návrhy projednávat ani na jednání tripartity v pátek 20. května," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Den po jednání tripartity by se přitom měla v Praze uskutečnit demonstrace odborů proti vládním reformám. "Pokud nebudou reformy staženy, demonstrací to neskončí," varuje Zavadil.

Podle odborů přinese zdravotnická reforma do sféry velkou komercionalizaci. Vadí jim například to, že řádně nedefinuje standard a nadstandard, za který by si lidé připláceli. Podle nich by dokonce mohla nastat situace, že by si pacient hradil celou péči sám. Vadí jim i záměr ministerstva zdravotnictví snížit počet lůžek v nemocnicích.

Na sociální reformě odboráři kritizují mimo jiné skutečnost, že by vyplácení sociálních dávek mělo být převedeno z obcí na úřady práce.

"Obcí je 2500, úřadů práce 400," řekla předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Tomu odpovídá i počet zaměstnanců. Podle odborů se tím zhorší dostupnost pro občany. Připravovaný návrh vlády ušetřit výdaje státního rozpočtu považují za neefektivní a nemorální.

 

Právě se děje

Další zprávy