Šrotovné zřejmě v Česku nebude, ČSSD od něj couvá

Domácí Domácí
22. 11. 2009 14:35
Poptávka po autech se totiž podle ČSSD stabilizovala
Foto: Reuters

Praha - Šrotovné zřejmě v Česku nebude. Sociální demokraté už nyní jeho zavedení vzhledem ke stabilizaci poptávky po autech nedoporučují. V budoucnu by se ovšem k jeho prosazování mohli vrátit.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. ČSSD dosud zavedení šrotovného prosazovala.

Šrotovné bylo podle Sobotky vždycky jen nástrojem k překonání prudkého poklesu odbytu aut.

"My jsme šrotovné prosadili do zákona jako možnost a svěřili jsme vládě kompetenci rozhodnout o jeho zavedení, pokud to bude nezbytně nutné," uvedl Sobotka.

Rozpočet s tím stejně nepočítal

Poslanecká sněmovna v září přehlasovala prezidentské veto sociálnědemokratického zákona, který v Česku zavedení šrotovného umožňuje.

O jeho spuštění má rozhodovat vláda. Schválení zákona přivítali zástupci automobilového průmyslu, podle analytiků by opatření mělo negativní ekonomický dopad a nelze ho ekonomicky obhájit.

Se šrotovným ale nepočítal ani návrh státního rozpočtu, který vláda Jana Fischera představila pro příští rok. S jeho případným zavedením by tak mohl přijít až kabinet zvolený v jarních předčasných volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy