Šrotovné prošlo, sněmovna přehlasovala Klausovo veto

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
9. 9. 2009 12:40
Osud normy byl do poslední chvíle nejistý
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna těsně přehlasovala prezidentské veto a uzákonila takzvané šrotovné.

Potřeba bylo 101 hlasů, přesně tolik se nakonec podařilo najít - ruku zvedli sociální demokraté, komunisté a lidovci. ODS a SZ byly proti.

"Celá ta zápletka skončila pozitivně, to znamená přehlasováním prezidentského veta," liboval si jeden z největších příznivců šrotovného - předseda socialistů Jiří Paroubek.

"Pro mne je tato záležitost mementem, protože ukazuje hodnověrnost lidí, jako je pan Topolánek a pan Kalousek. Celou věc si musíme vyhodnotit a veřejnost by si měla povšimnout, s jakým klidem pánové přešli od politické dohody k rozbití té politické dohody," řekl s odkazem na to, že ODS před prázdninami pomohla normu prosadit v rámci protikrizového balíčku.

"Dohody musí platit, když občanům něco veřejně deklarujeme, tak že je na nás spolehnutí," nechal se slyšet lidovecký předseda Cyril Svoboda.

Obrazem: Víme, na jaká auta dostanete šrotovné

"Štotovné znamená obrovský vzkaz zaměstnancům více než sedmdesáti firem české republiky, že některá pracovní místa - a pokud možno všechna - budou zachována," doplnil stínový ministr průmyslu Milan Urban. "Financovat ze státního rozpočtu podporu v nezaměstnanosti je dražší, než se pokusit pracovní místa udržet."

Diskriminační, zhodnotil šrotovné Klaus

Právě pomocí automobilovému průmyslu levicoví politici argumentují. Plány ČSSD počítají s tím, že každý občan, který nechá ekologicky zlikvidovat staré auto, dostane od státu příspěvek 30 tisíc korun na koupi nového.

Proti zákonu ovšem byl prezident Václav Klaus, který ho přesně před dvěma měsíci vetoval.

"Jedná se o zákon, který je diskriminační, nesystémový, s mnohými legislativními chybami a v konečném důsledku s velmi nejistým pozitivním účinkem," vysvětlil tehdy svůj postoj.

Výsledkem bude jen díra ve státní kase, varují odpůrci

Výhrady má i exministr financí Miroslav Kalousek (nyní TOP 09, dříve KDU-ČSL). "Nezbývá než doufat, že v České republice nikdy nebude ustanovena vláda, která perverzi jménem šrotovné uvede do reality," prohlásil po hlasování.

"Je to diskriminační, protože podporuju-li jedno odvětví, jiná trestám. Nejproblematičtější je vzkaz, který ČSSD, KSČM a lidovci posílají občanům: to nejlepší, co můžete v době krize, je zbavit se všech finančních úspor, půjčit si peníze a rychle si koupit nové auto," dodal.

Sociální demokraté ovšem oponují, že platnost zákona je omezená a bude stát nejvýše sedm miliard. Argumenty, že opatření prospěje českému průmyslu, odmítl i Michal Doktor (ODS). "Šrotovné nepřinese vůbec nic. Překvapilo mě, jakou sílu tu má koalice přátel automobilového průmyslu a jejich vlastníků. Šrotovné je krátkodobý impuls, jehož konečným výsledkem je zvýšený deficit," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy