SPOZ: Zemanovci v názvu strany zůstanou, rozhodl sjezd

ČTK Domácí ČTK, Domácí
21. 12. 2013 15:42
Konečné rozhodnutí padne až na jarním volebním sjezdu strany.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Strana práv občanů - Zemanovci zatím nevypustí ze svého názvu jméno prezidenta Miloše Zemana. Její členové o tom budou jednat znovu na jaře. Rozhodl o tom sobotní mimořádný sjezd strany.

"Sjezd rozhodnutí o případném vypuštění části názvu ´Zemanovci´ odložil na volební sjezd, kde bude přítomno více delegátů a konstatoval, že takto vážná věc si žádá rozhodování v širší skupině lidí," konstatoval místopředseda strany Vladimír Kruliš.

Kromě toho padla i první čísla týkající se financování předvolební kampaně. Za ni měl SPOZ podle serveru iDNES.cz utratit přibližně 25 milionů korun. "Dneska vím, že se ty náklady pohybovaly někde okolo 25 milionů korun," cituje server Kruliše.

O změně názvu se má jednat znovu na řádném sjezdu strany, který se má uskutečnit na jaře.

"Tuto debatu otevřeme ještě v březnu příštího roku a budeme diskutovat o tom, jestli Zemanovce vypustíme, nebo ne, ale bude to za přítomnosti pana prezidenta," řekl ČTK předseda strany Zdeněk Štengl. Sám prezident však na sobotní mimořádný sjezd nedorazil.

K vypuštění slova Zemanovci z názvu vyzvala mimo jiné Platforma obrody, kterou založili nespokojení členové strany.

Zeman krátce po volbách také řekl, že chtít po SPOZ, aby po volebním neúspěchu jeho příjmení z názvu odstranilo, by byla zbabělost. Přivítal by proto, kdyby s návrhem přišli sami členové levicové strany.

Bič na neposlušné straníky

Dnešní sjezd také změnil stanovy. Například předsednictvo bude moci vyloučit člena strany pro poškození jejího jména, a to už jen dvoutřetinovou většinou, a nikoli jednomyslně. Poškození jména strany však bude muset předtím projednat revizní komise.

"Mimořádný sjezd také schválil aktualizaci stanov, ve kterých je změněn bod umožňující vyloučení člena za hrubé porušení stanov hlasování tři pětiny členů předsednictva," uvedl v této souvislosti Kruliš.

Sjezd se zabýval i stranickými financemi a splácením dluhů z volební kampaně. "Pokud vím, tak ty závazky jsou plněny," řekl Štengl s tím, že zbývá doplatit asi milion korun, aby byly dluhy splaceny. Hospodaření strany projde auditem, který by měl být zveřejněn na jarním volebním sjezdu strany.

"Já chci, aby nové předsednictvo mělo čistý stůl, aby všechny závazky byly uhrazeny," řekl. Nové vedení strany má vybrat až jarní sjezd, který by se měl uskutečnit na přelomu března a dubna.

Štengl už svoji funkci dal k dispozici po volebním neúspěchu strany, předsednictvo ji ale nepřijalo. Zemanovci v letošních volbách do Sněmovny získali jen 1,5 procenta hlasů. Podle řady analytiků SPOZ nejvíce uškodily vnitřní spory, které se rozhořely s blížícími se předčasnými volbami. Několika regionálním organizacím se nelíbily výrazné zásahy vedení SPOZ do kandidátních listin, které kraje předsednictvu předložily.

 

Právě se děje

Další zprávy