Spor v ČSSD: Kdo prohrál boj o Prahu?

Red DOM, ČTK
24. 10. 2006 17:46
Praha - Vztahy mezi Jiřím Paroubkem a vedením pražské organizace se po volební porážce v hlavním městě vyhrocují.

"V těchto volbách jsme spláceli i dluhy za centrální politiku," tvrdí šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulínský.

"Proč bych jako za to mohl. Já jsem jim dělal volební kampaň? Já jsem za ně pracoval? Já jsem za ně nebyl vidět?" ohradil se Jiří Paroubek v České televizi.

Sociální demokraté získali ve volbách jen dvanáct míst v zastupitelstvu, ODS má nadpoloviční většinu - 42 míst - a může tedy vládnout hlavnímu městu sama. 

ČSSD sice měsíc před volbami nasadila do kampaně populární Petru Buzkovou (oznámila, že by se v případě úspěchu stala primátorkou), ale stejně utrpěla historickou porážku. Po minulých volbách s ní ODS uzavřela velkou koalici, protože sama neměla většinu. 

Foto: Aktuálně.cz

Budou padat hlavy. Ale čí?

Jiří Paroubek kritizoval pražskou organizaci veřejně už ve volebním štábu, když se v sobotu teprve počítaly výsledky hlasování. "Ve volbách se musí bojovat, ne sedět na židli a čekat," řekl na adresu pražské ČSSD.

V pondělí se spor vyostřil. Podle kuloárových informací na zasedání výboru pražské ČSSD znělo, že za prohrané volby v hlavním městě může právě předseda ČSSD. Ten se naopak ve stejný den v České televizi netajil tím, že bude požadovat hlavy funkcionářů v těch regionech, kde se v komunálních volbách ČSSD propadla.

Populární tvář tentokrát nezabrala.
Populární tvář tentokrát nezabrala. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Každý musí nést odpovědnost za svůj neúspěch," řekl dnes Paroubek ČTK a dodal, že neúspěch pražské ČSSD je neúspěchem jejího vedení a neschopnosti udělat kampaň. "Když se někdo schovává za bukem a myslí si, že se volby vyhrají samy, tak to asi nefunguje. Měli by se ptát, proč při volbách v
červnu byl rozdíl mezi ODS a námi nějakých 20 procent a teď je to pomalu 40," dodal.

Centrum? Lux na voliče

Pražskou ČSSD vedl do červnových voleb do Poslanecké sněmovny exministr zdravotnictví Ivan David. Lídry při volbách do zastupitelstva hlavního města byli exministryně školství Petra Buzková s Hulinským.

Rekordních zhruba 44 procent získala ODS podle Hulinského proto, že se jí podařilo v Praze "vyluxovat" pravicové voliče. "Podařilo se jí totéž, co před lety předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi, když vyluxoval všechny socialisty," tvrdí.

Paroubkovu hrozbu funkcionářům, jejichž organizace se propadly ve volbách, na sebe Hulinský nevztahuje. Podotkl, že sociální demokracie získala v Praze o 1,5 procenta více hlasů než před čtyřmi lety, kdy ji do volebního klání vedl Paroubek. "A to bylo v době, kdy Vladimír Špidla střídal Zemana a byli jsme na výsluní," zdůraznil.

 

Právě se děje

Další zprávy