Spor u zelených vrcholí. Vyloučili poslankyně ze strany

Kateřina Eliášová
8. 3. 2009 18:00
Poškozovaly dobré jméno strany, zní důvod vyhazovu
Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny.
Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová už nejsou členkami Strany zelených. Republiková rada strany dnes odhlasovala jejich vyloučení.

Ze strany musí odejít i někdejší 1. místopředsedkyně Dana Kuchtová.

Vyhazov navrhla v pátek ústřední revizní komise zelených.

"Závažným způsobem poškodily zájmy Strany zelených a opakovaně porušují zvlášť hrubým způsobem vnitřní předpisy," zní oficiální důvod komise.

Zeleným se nelíbí zejména aktivity tzv. Demokratické výzvy, opoziční frakce, která vznikla koncem ledna. Kuchtová je její spolupředsedkyní, obě poslankyně ji otevřeně podpořily.

Stranu musí podle dnešního verdiktu opustit i Martin Čáslavka, který vede Demokratickou výzvu spolu s Kuchtovou.

Vznikne nová strana?

Demokratická výzva, jak se opoziční frakce nazvala, má v současné době přes 100 členů.

Představitelé frakce Zelených, tzv. Demokratická výzva, Dana Kuchtová, Jiří Čáslavka, Martin Čáslavka a Petr Šlegr
Představitelé frakce Zelených, tzv. Demokratická výzva, Dana Kuchtová, Jiří Čáslavka, Martin Čáslavka a Petr Šlegr | Foto: Kateřina Eliášová

Nejen samotnému vedení strany, ale i řadovým zeleným, se aktivity Demokratické výzvy vůbec nelíbí. Například jihomoravská krajská konference požádala ústřední revizní komisi o prošetření, zda je existence frakce v souladu se stanovami.

"Řada zastupitelů a starostů u nás v kraji se zlobí, že jejich práci negativně ovlivňují vnitrostranické spory. Za zelené do médií vystupuje kdo chce, lidé naši zelenou politiku pak vnímají velmi rozlišně," řekl Aktuálně.cz místopředseda zelených a člen jihomoravské krajské rady Martin Ander. 

Podle informací Týdne.cz už členové Demokratické výzvy podali žádost o registraci nové strany, Demokratická strana zelených.

Jakubková: Je to strana vyžírků

Jednání republikové rady bylo podle jejích účastníků velmi emotivní. Svědčí o tom i tisková zpráva, kterou poslala novinářům Věra Jakubková už během jednání.

Foto: Ondřej Besperát

V něm se ostře pustila do šéfa strany Martina Bursíka.

“Pod vedením Bursíka a v důsledku účasti ve vládě, se zelení stali nevolitelnými. Podvedli voliče, politikařili a místo boje s korupcí se sami stali stranou, kde je moc předsedy postavena na klientelismu. Strana zelených se postupně mění na chráněnou rezervaci pro Bursíkovy straníky, úředníky a poradce, placené z veřejných prostředků,” napsala Jakubková.

“Nejen „čunkiádou“ Martin Bursík vyvolal u veřejnosti dojem, že Strana zelených je stranou vyžírků uprdelených na teplé sesli”.

 

Právě se děje

Další zprávy