Spor o velvyslance: Zeman se chce sejít s Nečasem

ČTK ČTK
31. 5. 2013 16:17
Nečas ale odmítá jednat za zády Schwarzenberga, chce jednat s oběma najednou
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Průhonice (u Prahy)/Praha - Kvůli vývoji sporu o velvyslance se chce prezident Miloš Zeman sejít s premiérem Petrem Nečasem (ODS). 

Premiér chce věc řešit se Zemanem i s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), s nímž hlava státu spor vede. Zeman kvůli neshodám s ministrem zablokoval podpisy listin, které jsou nezbytné pro jmenování velvyslanců.

"Nehodlám se zapojovat do hry prezidenta a ministra zahraničí, kdo koho rychleji obejde mimo rámec ústavních zvyklostí. Záležitost se jmenováním velvyslanců budu řešit s oběma pány, nikoli za zády kohokoli z nich," vzkázal Nečas přes svého mluvčího Jana Hrubeše.

Zeman už v dubnu uvedl, že pokud se na jménech nedohodne s ministrem, pokusí se o domluvu přímo s premiérem. Nečas na to už tehdy reagoval ujištěním, že ministra neobejde, zároveň mu ale vyčinil za "silácké" výroky.

Zeman v pátek při odchodu z celorepublikového sněmu hnutí STAN v Průhonicích novinářům znovu řekl, že podle článku 63 české ústavy jsou ke jmenování velvyslanců potřeba dva podpisy. "A to je podpis prezidenta a podpis premiéra," prohlásil.

Dodal, že společně by tedy mohli nalézt řešení. "Termín ještě není určen, protože pan premiér byl nedávno v Rusku. Ale pokud vím, už se vrátil, takže nic nebrání tomu, abychom se sešli," dodal Zeman.

Uvedl, že neví o nejnovějším ministrově plánu poslat případně některé designované velvyslance do zahraničí zatím na nižší diplomatické pozici chargé d´affaires. K tomu by nebyl prezidentův podpis třeba.

Zeman poznamenal, že Schwarzenberg o svém plánu neinformoval nejen Pražský hrad, ale ani vládu a Nečase.

Výměna velvyslanců je zablokovaná

Podle prvního náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera půjde o výjimečné případy a tento postup diplomacie zvolí, když s tím bude zahraniční partner souhlasit, aby to nepoškodilo vztahy.

Schwarzenberg v pátek v Právu potvrdil, že by se mohlo jednat o Švýcarsko. Výměna velvyslanců je nyní zablokovaná, diplomacie proto dala povel, aby současní ambasadoři, kteří mají pomalu odjet, zůstali pokud možno na místě.

Miloš Zeman na sněmu Starostů:

Někteří se ale prý potřebují vrátit ze sociálních důvodů, tam by pak mohli nastoupit velvyslanci dočasně v pozici chargé d´affaires. Tento záměr kritizovala opoziční ČSSD, která veřejný spor prezidenta a ministra dlouhodobě odsuzuje. 

Nečas označil vyslání chargé d´affaires za provizorní řešení, které je v rozporu s ústavní tradicí a nemůže trvat příliš dlouho. "Prezident a ministr zahraničí by učinili nejlépe, kdyby se oba pohybovali v rámci ústavních zvyklostí," uvedl Nečas.

Kalousek: Doufám, že Nečas neobejde ministra

Místopředseda Schwarzenbergovy TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek doufá, že Nečas nehodlá při jmenování vedoucích zastupitelských úřadů obcházet ministra.

Kalousek uvedl, že Nečas několikrát vyloučil možnost, že by při jmenování velvyslanců ministra zahraničí obešel. "Jsem přesvědčen, že to, co řekl, také udělá," podotkl. O opačné možnosti odmítl spekulovat s tím, že o premiérových slovech nepochybuje.

Vicepremiérka a předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolína Peake do sporu vstupovat nechtěla. "Nechci přispívat k té současné situaci, která má zatím nediplomatický vývoj," řekla novinářům.

Jednání o obsazení diplomatických míst by podle ní mělo být tiché, pouze s oznámením výsledků na jeho konci.

 

Právě se děje

Další zprávy