Spor o velvyslance: Zeman chce obejít Schwarzenberga

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 4. 2013 19:06
Petr Nečas trvá na společné shodě prezidenta, premiéra a ministra zahraničí
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: CPA Eduard Erben

Vídeň -  Pokud budou ohledně obsazení míst diplomatů pokračovat spory Miloše Zemana s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, hodlá prezident hledat shodu ve jménech budoucích českých velvyslanců s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ten však tuto možnost odmítl a trvá na shodě s ministrem zahraničí.

Zeman to řekl novinářům při návštěvě Vídně, v níž nemá Česká republika v současné době velvyslance. Ministr pro server Novinky.cz reagoval slovy, že v takovém případě by jeho TOP 09 odešla z koalice i vlády.

"Věřím, že tyto spory budou brzo ukončeny. Ústava České republiky naprosto jasně říká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra.

Jsou zde dvě varianty - buď se dohodnu s ministrem zahraničí, nebo se dohodnu s panem premiérem," řekl Zeman ve Vídni.

"Velvyslance navrhuje ministr zahraničí, schvaluje vláda a jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. V této věci musí dojít ke konsenzu mezi ministrem zahraničí, prezidentem a premiérem, přičemž prezident podle ústavy velvyslance nenavrhuje," uvedl předseda vlády Petr Nečas (ODS).

V ostré reakci na další kolo sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) o velvyslance Nečas zdůraznil, že jejich spor je dětinský a poškozuje ČR.

"Silácké hrozby ministra Schwarzenberga považuji za trapné. Dobře ví, že se vždy důsledně držím ústavních zvyklostí. Ke změně mého postoje mne může přimět pouze pokračování podobných hloupých a neprozřetelných výroků ze strany ministra Schwarzenberga," dodal Nečas.

Možnost, že by prezident navrhoval jména velvyslanců, by podle Nečase znamenala posun k poloprezidentskému systému, což podle něj odporuje českému ústavnímu rámci.

Ministr zahraničí a šéf koaliční TOP 09 Schwarzenberg je nyní v Bruselu. "Pokud by premiér přistoupil na prezidentovu hru a dohodl se s ním na jménech velvyslanců, rozpadne se celá vláda," reagoval ministr zahraničí na prezidentův výrok o řešení problémů v diplomacii.

Spor o Klausovou pokračuje

"Pan premiér si musí uvědomit, že by to byl jeho poslední akt coby premiéra. A neodešel bych jen já - to by nikomu nevadilo - ale celá strana by odešla z koalice i z vlády," cituje jej server.

Konflikt mezi Zemanem a Schwarzenbergem propukl kvůli případnému jmenování bývalé první dámy Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku, což si přeje hlava státu.

Schwarzenberg zase dlouhodobě prosazuje názor, že velvyslancem by měli být zkušení kariérní diplomaté.

Klausová, která se narodila v Bratislavě, v letošní kampani před přímou volbou prezidenta podpořila Zemana, jehož soupeřem byl ve druhém kole hlasování Schwarzenberg. Zeman podle šéfa diplomacie nyní zablokoval již dohodnutá další jmenování velvyslanců.

Česká republika v současnosti nemá v Rakousku velvyslance. Zastupitelský úřad ve Vídni vede ve funkci chargé d'affaires Ivana Červenková.

"Přál bych si, aby vzhledem k významu Rakouska pro Českou republiku byl v Rakousku velvyslanec, který by byl výraznou osobností," řekl Zeman, aniž uvedl případné kandidáty.

Očekává ovšem, že velvyslanec "by měl splňovat tak elementární podmínky, jako například mít dokončeno vysokoškolské vzdělání a mluvit německy". To podle Zemana u některých velvyslanců nebyla "tak samozřejmá podmínka, jak by se mohlo zdát".

Spor začíná značně ztěžovat a zpomalovat práci české diplomacie. Zeman totiž ministrovi blokuje část navržených kandidátů na velvyslance; kvůli hádce ale není jasno ani o odjezdu diplomatů, kteří už čerstvě dostali svolení hostitelské strany.

 

Právě se děje

Další zprávy