Spor o velvyslance: Schwarzenberg chce obejít Zemana

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 5. 2013 13:08
Velvyslance nahradí chargé d´affaires, na jejichž jmenování není třeba podpis prezidenta
Spor o velvyslance trvá už týdny.
Spor o velvyslance trvá už týdny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo zahraničí chce spor o velvyslance vyřešit částečně tím, že některé prozatím vyšle do zahraničí na nižší diplomatické úrovni, tedy jako chargé d´affaires, pro něž není třeba podpis prezidenta Miloše Zemana.

Ve čtvrtek to řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová, která tak potvrdila informaci deníku Právo. "Jde o obvyklý postup, ke kterému přistupují i jiné státy," uvedla Grohová. Hrad sdělil, že o návrhu neví.

O jaké země se jedná, mluvčí neuvedla. Mohlo by údajně jít například o Švýcarsko. Má se podle ministerstva jednat o výjimečné případy.

ČSSD postup kritizuje

ČSSD postup diplomacie kritizuje. "Je to zoufalý kompromis. Je to zoufalé, protože chargé d'affaires samozřejmě nemá v těch zemích tu pozici jako velvyslanec, jednoduše s chargé d'affaires se někteří vůbec nebudou bavit, protože jim to nebude stát za to," řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

"Nepovažuji za nutné reagovat na zprávy z tisku. Prezident o ničem podobném informován nebyl, a tudíž počkáme na oficiální informaci ze strany ministerstva zahraničí. Ochotu jednat o variantách řešení prezident opakovaně deklaroval," řekl šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

Podle prvního náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera se bude jednat o výjimečné případy a tento postup diplomacie zvolí, když s tím bude zahraniční partner souhlasit.

Jedná se o designované velvyslance, jejichž vyslání již posvětil exprezident Václav Klaus a kteří již mají i souhlas hostitelské země, avšak k výjezdu jim chybí formální podpis Zemana na pověřovacích listinách. A mělo by to prý být do zemí, odkud se nynější velvyslanec musí vrátit.

S tím, že snížení úrovně českého zastupování by mohlo zhoršit vztahy s tou kterou zemí, Grohová nesouhlasí. "Naopak. My se snažíme, aby česká diplomacie působila tak, jak má, a zajistila chod v nejlepší možné míře vzhledem k situaci," řekla mluvčí.

"Velvyslanci zůstávají v zásadě na svých místech, ve výjimečných případech a jen se souhlasem přijímacího státu budeme o vyslání v pozici chargé uvažovat, ale rozhodně to předem nebudeme medializovat, a to právě v zájmu dobrých vztahů," řekl první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider.

Rozepře o jmenování velvyslanců trvá už týdny

Hlava státu a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) mají již několik týdnů veřejnou rozepři o jmenování velvyslanců.

Ministr odmítá Zemanovy návrhy na pozice v Rusku, kam by chtěla hlava státu bývalého kosmonauta a europoslance za KSČM Vladimíra Remka, a na Slovensku, kam zase prosazuje choť exprezidenta Livii Klausovou.

Prezident bez toho nechce podepsat zbylé kandidáty, celý proces vysílání šéfů zastupitelských úřadů je tak zablokovaný. Veřejné "propírání" velvyslanců kritizuje ČSSD i premiér Petr Nečas.

Podle neoficiálních informací už má agrément, neboli povolení hostitelské strany, relativně dost velvyslanců, možná deset až 15. Jedná se třeba o Švýcarsko, odkud by se měl vrátit Boris Lazar, jehož má nahradit šéf kanceláře strategie a plánování ministerstva zahraničí Jiří Kuděla.

Dále je to například mise v Bělorusku, kam má jet bývalý politik a někdejší velvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl. Do Dánska se pak chystá bývalý Klausův muž Jiří Brodský. Dále jde o Irsko, kam podle dostupných údajů má vyjet Ivo Šilhavý, nebo Kazachstán, kde by měl být Luboš Hladík.

Některé návrhy dosud kvůli sporu údajně ani k Zemanovi nedoputovaly. Není jasné, kdo by případně mohl vyjet na nižší pozici chargé d'affaires.

 

Právě se děje

Další zprávy