Spor o jmenování ministrů: Sobotka zůstal v koalici sám

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
5. 12. 2013 17:30
Zástupci ANO i KDU-ČSL považují nejmenování za prezidentovo právo.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bohuslav Sobotka zůstal osamocený ve střetu o to, zda prezident Miloš Zeman smí odmítnout návrhy na ministry.

Jak Andrej Babiš z hnutí ANO, tak vyjednavač KDU-ČSL Marian Jurečka prohlásili, že prezident má možnost navržené kandidáty nejmenovat.

Ve středu se začalo spekulovat o tom, že prezident nechce jmenovat Lubomíra Zaorálka jako ministra zahraničí. Konkrétní jméno prezident komentovat nechtěl, nicméně nevyloučil, že může některé návrhy odmítnout.

Ústava mu to prý dovoluje. Důvody odmítnutí by pak sdělil premiérovi, nikoliv médiím.

"Prezident může odmítat, nemůže dát vlastní návrh a musí se nakonec s premiérem na konkrétní osobě dohodnout," uvedl Miloš Zeman v rozhovoru s ČTK.

Jako precedentní vnímá starý případ, kdy Václav Havel odmítl jmenovat Františka Brožíka viceprezidentem NKÚ.

Podle Sobotky ale prezident takovou pravomoc nemá. "Jsem přesvědčen, že to ústava neumožňuje. Předložíme koaliční návrhy na složení vlády a na nich budeme trvat," řekl Sobotka.

KDU a ANO: Je to prezidentovo právo

Jiný názor na věc ovšem mají lidovci a ANO. Ani jedna strana by z podobného vývoje nadšená nebyla, do otevřeného střetu s prezidentem ale jít nechtějí.

"Rozhodně bychom nebyli šťastní, kdyby docházelo k lustraci kandidátů. Prezident samozřejmě tu možnost nejmenovat má, pokud ji uplatní, tak ji uplatní," uvedl Marian Jurečka.

A "problém" přehodil na Sobotku s tím, že je to on, kdo s prezidentem vede vyjednávání.

Podobně se vyslovil i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. "Vyloučit se to nedá. Prezident asi legitimně chce mít na resortech odborníky. Jeho právo je někoho odmítnout a je na něm, jak se zachová," řekl serveru Novinky.cz. Další zástupci hnutí ANO pak navrhovali, aby se jména ministrů s prezidentem podrobněji konzultovala.

 

Právě se děje

Další zprávy