Spor o hejtmany v ČSSD. Hašek se opřel do Sobotky

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 1. 2014 9:10
Sobotka: Hejtmani nestíhají. Hašek: Je unavený, dělá zbrklé soudy.
Mezi Michalem Haškem a Bohuslavem Sobotkou to opět vře. Ilustrační snímek.
Mezi Michalem Haškem a Bohuslavem Sobotkou to opět vře. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Mezi Michalem Haškem a Bohuslavem Sobotkou to opět vře poté, co předseda ČSSD v sobotních Událostech České televize vzkázal hejtmanům, že podle něj není možné kombinovat tuto funkci s poslaneckým mandátem.

"Hejtmani nestíhají, to znamená, nejsou schopni se účastnit jednání Poslanecké sněmovny, mají velmi špatnou docházku, účast na hlasování," vysvětlil Sobotka ČT důvody, proč jeho strana nerada vidí, když jsou poslanci zároveň i hejtmany.

Hašek, hejtman Jihomoravského kraje a předseda krajské asociace, na Sobotkova slova zareagoval na svém účtu na Facebooku. „Podivuji se vyjádřeni pana předsedy Sobotky v událostech ČT na adresu vlastních hejtmanů. Ve sněmovních volbách patřili hejtmani ČSSD k nejúspěšnějším kandidátům a mají dlouhodobou podporu veřejnosti ve svých krajích,“ uvedl Hašek.

„Dělat takové zbrklé soudy a odsudky hejtmanů-poslanců, jako předvedl předseda ČSSD, přisuzuji jeho únavě z maratónu náročných povolebních vyjednávaní,“ pokračuje bývalý první místopředseda strany, který funkci složil poté, co se sám přiznal ke lži, když zapíral lánskou schůzku s prezidentem Zemanem a dalšími čelními představiteli strany. Například právě podle Sobotky mělo tehdy jít o přípravu vnitrostranického puče s cílem sesadit současného předsedu.

Hašek ve své reakci připomněl, že na rozhodnutí mají hejtmani, ale i primátoři a starostové zvolení do poslanecké sněmovny podle usnesení ústředního výkonného výboru strany ještě čtyři měsíce.

„Nezaznamenal jsem v poslední době žádný zájem o toto "pseudotéma", lidi mnohem více zajímá, co pan předseda Sobotka vyjednal v koaliční smlouvě z programu ČSSD, a kteří naši odborníci zasednou ve vládě. Dnes večer měl pan předseda raději oznámit jména nových ministrů, než kopat do svých hejtmanů, kteří mají za sebou 5 let úspěšné práce,“ napsal dále v sobotu na Facebook Michal Hašek.

Česká televize připomněla, že z pěti hejtmanů zvolených za ČSSD v předčasných volbách také do poslanecké sněmovny jasně říká, že se funkce vzdá, jen plzeňský hejtman Milan Chovanec. Ten se také účastnil zmíněné lánské schůzky, ale byl to právě on, kdo na rozdíl od jejích ostatních účastníků nesouhlasil s tím, že by měla zůstat v utajení. S Chovancem také nyní Sobotka počítá do vlády, měl by se stát ministrem vnitra. "Nejpozději 26. ledna moje dvojfunkční období skončí," tvrdí.

Hašek: funkce nechci zastávat současně

Hejtmani Jiří Zimola (Jihočeský kraj), Jiří Běhounek (Vysočina, nestraník na kandidátce ČSSD), Josef Novotný (Karlovarský kraj) a právě Michal Hašek zatím takto jasné vyjádření nedali a poukazují na to, že žádný zákon nezakazuje takovouto kumulaci funkcí.

Michal Hašek již v listopadu řekl členům jihomoravské krajské rady ČSSD, že se rozhodne po ustavení nové vlády a že funkce nechce dlouhodobě zastávat současně.

Jeho docházka do poslaneckých lavic se pak probírala v polovině minulého roku. Podle analýzy sdružení KohoVolit.eu se v první polovině roku 2013 účastnil jen 23 procent hlasování. Sám Hašek toto číslo tehdy rozporoval a tvrdil, že byl celkem na dvou pětinách hlasování dolní komory parlamentu (Podrobně: Byl jsem na dvou pětinách hlasování, brání se Hašek).

 

Právě se děje

Další zprávy