Spor o hazard pokračuje. Zákon od ledna platit nebude

Jakub Novák
15. 8. 2012 13:50
Vláda posedmé jednala o loterijním zákonu. Znovu ho pošle do Bruselu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nekonečný příběh loterijního zákona pokračuje. Začíná totiž být pomalu jasné, že od začátku nového roku, jak bylo původně předpokládáno, platit nezačne.

A to ani přesto, že jeho podobu schválila během sedmého projednávání tohoto návrhu vláda a poslala zákon k posouzení do Bruselu.

Ministerstvo financí totiž možná zbytečně ztratilo dva nebo tři měsíce času.

V květnu vláda přerušila šesté projednávání návrhu tohoto zákona s odůvodněním, že do konce června má jeho podobu konzultovat ministr financí Miroslav Kalousek s Evropskou komisí.

Návrh zákona s žádostí o posouzení, zda není v rozporu s evropskou legislativou, poslalo Kalouskovo ministerstvo do Bruselu 22. května. Odpověď došla do Prahy v průběhu července.

Zatímco jedna z oslovených institucí, Právní služba Rady Evropské unie, nemá podle svého vyjádření k podobným posudkům kompetence, druhá - Generální ředitelství pro vnitřní trh a služby Evropské komise - víceméně konstatovala, že zmíněná žádost měla být podle platné směrnice předložena Evropské komisi.

Podle tohoto předpisu se všechny regulační zásahy vůči výrobkům a službám mají Komisi povinně ohlásit. Poté přichází tříměsíční prodleva, během které Komise a další členské státy tento návrh zkoumají a hodnotí.

Miliardová továrna na hazard, kde se politici neradi fotí

Generální ředitelství proto Česko vyzvalo k tomuto kroku. Kdyby k němu české úřady přikročily už v květnu, šance na to, že by zmíněný návrh prošel celým legislativním procesem do konce roku, by zůstala.

Posedmé a naposledy

Namísto toho bylo - již sedmé - projednávání tohoto návrhu zařazeno na program prvního srpnového jednání vlády.

Na něm vláda schválila navrhované usnesení, podle něhož má nyní ministerstvo financí za úkol připravit finální verzi návrhu, tu předložit Evropské komisi v rámci zmíněného notifikačního procesu a po oněch třech měsících ji představit poslancům.

Kromě pokynu k postoupení žádosti notifikačnímu procesu se generální ředitelství pozastavilo nad navrhovanou povinností zahraničních provozovatelů hazardu mít v Česku sídlo a kamennou pobočku, pokud zde chtějí hazard provozovat.

Kromě toho, že v tomto bodě nastaly rozpory i mezi vládními stranami, považuje generální ředitelství toto nařízení za porušení jednoho ze základních unijních principů, tedy svobodného poskytování služeb.

V takovém případě musí daný členský stát přijít s důkladně připravenými a podloženými argumenty, které zároveň vyvracejí jinou, méně omezující, možnost.

Selhání úřadů

"Komise také upozorňuje, že české úřady selhaly, nebo byly minimálně vágní v odůvodnění těchto restrikcí a dále nevysvětlily přiměřenost těchto opatření," píše v dopise pro ministerstvo financí Jonathan Faull z generálního ředitelství.

Vzápětí také dodává, že zejména v případě podobných restrikčních opatření musí být daný návrh podepřen analýzou přijatelnosti a přiměřenosti chystaných opatření.

Na vysvětlení české strany, že hlavními důvody je snaha předcházet podvodům a zefektivnit kontrolu nad loterijními společnostmi potom Komise odpověděla v tom smyslu, že je naší povinností zvážit, zda nemůžeme těchto cílů dosáhnout nějakými méně omezujícími prostředky.

Dopis následně končí na mrtvém bodě - vzhledem k tomu, že Kalouskovo ministerstvo v návrhu loterijního zákona, který poslalo k posouzení Evropské komisi, žádné nové odůvodnění nebo vysvětlení nepřineslo, zůstává také postoj Komise k němu pořád stejný.

 

Právě se děje

Další zprávy