Spor o daně rozlousknou lidovci, věří ČSSD i ANO

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
29. 11. 2013 17:15
"Odteď už povedeme jen trojstranná jednání," říká vyjednavač za stranu lidovou.
Lidovci: Odteď chceme být u toho.
Lidovci: Odteď chceme být u toho. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dohoda budoucí možné koalice o daních není stále na dohled, zatím se ale ČSSD tváří, že to nebude překážka dalších jednání o nové vládě. A spoléhá, že by jí v otázce daní mohla pomoct KDU-ČSL. Paradoxně na totéž - pomoc lidovců - spoléhá i Babišovo hnutí ANO.

"Tento problém probereme i na jednání s lidovci. Ti nám snad i můžou pomoct," zadoufal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Na shodu s lidovci přitom sází i vyjednavač za ANO a předseda poslanců za toto hnutí Jaroslav Faltýnek: "Tato jedna věc zůstala nedořešená, ale nevnímám to jako velký problém. Jednání s KDU-ČSL to nijak neohrožuje, my s lidovci na to máme stejný pohled."

Lubomír Zaorálek si nemyslí, že by na daních mohlo jednání ztroskotat. "Fatální otázka to není. To je normální, že se na všem neshodneme, a je to vlastně jediný problém. Některé věci se naopak sblížily," říká.

"Prostě na daních ta shoda není, uvidíme," říká o poznání méně optimisticky ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

A dál už jedině ve třech!

Kamenem úrazu je progresivní zdanění, které by ráda znovuzavedla ČSSD, která to ostatně slíbila před volbami, zatímco ANO o tom nechce slyšet. Stejně tak odmítá zvýšení daně z příjmů firem.

KDU-ČSL nemá problém s progresivními daněmi, v daňové otázce ale chce opět prosadit společné zdanění manželů a daňové zvýhodnění na dítě.

Jenže lidovci stále váhají, zda do koalice strana skutečně půjde, a rozhodně trvají na tom, že nebude v koalici "do počtu".

"Dohoda ČSSD a ANO je dílčí, pokud nebude na daních a rozpočtu trojstranná dohoda, pak není dohoda žádná," zdůrazňuje 1. místopředseda KDU-ČSL a vyjednavač Marian Jurečka.

Lidovci sice jako budoucí koaliční partner dostali křeslo místopředsedy Sněmovny pro svého předsedu Pavla Bělobrádka, rozladily je ale úvahy jak ČSSD, tak ANO, že by KDU měla dostat jen dva ministry v budoucí vládě.

Části z nich se ostatně nelíbí, že o podstatných věcech zatím debatovala ČSSD s ANO separátně, diskuse ve třech na nejvyšší stranické úrovni proběhla zatím jen jedna.

"Po neděli budou pokračovat již jen trojstranná jednání, na těch bude záležet konečná podoba," upozorňuje za lidovce Marian Jurečka.

Okamura zatím ze hry

I přes váhání lidovců, zda do vlády jít, či ne, ČSSD nadále o jiné variantě neuvažuje.

"Pan Babiš zpočátku prosazoval koalici s hnutím Tomia Okamury, ale to jsme mu vysvětlili, že nepadá do úvahy. Až bude sestavovat vládu on, ať si ji postaví, s kým chce," říká vlivný sociální demokrat.

A Lubomír Zaorálek se přidává: "Pověřený jednáním o vládě je Bohuslav Sobotka; a Okamura - to není téma nás."

Zatím se sociální demokraté a Babišovo hnutí shodli na přijetí zákona o státní službě, respektive na tom, že ho Sněmovně předloží a nebudou čekat až na ustavení vlády.

Stejně tak se shodli na tom, že prosadí rozpočet připravený Rusnokovou úřednickou vládou v demisi - obě strany se shodují, že ho bude třeba upravit, ale zatímco ČSSD mluví o "novele zákona o rozpočtu" předložené příští rok, Andrej Babiš by ho rád měnil už teď při 2. čtení.

Jedna z variant, o které mluví předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, počítá s přijetím státního rozpočtu po Vánocích, další ale mluví o jeho konečném schválení už 20. prosince, a to ve zkráceném řízení.

Na obě dohody ale musí ještě kývnout lidovci.

 

Právě se děje

Další zprávy