Spor o daně nekončí, hlasovat se bude po kongresu ODS

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 10. 2012 14:25
Členové vládní koalice se rozhodli posunout jednání sněmovny o týden
Marek Šnajdr.
Marek Šnajdr. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spor o daňový balíček, který týdny cloumá ODS se na půdě Posalnecké sněmovny vyřeší nejdříve příští týden. Dohodly se na tom včechny tři poslanecké kluby koaličních stran, které odročily jednání sněmovny o týden.

O přesunutí zažádali vládní kolegy poslanci ODS s tím, že o balíčku a zároveň s ním spojeným osudem vlády by se hlasovalo až po kongresu strany. Občanské demokraty následně podpořila v návrhu TOP 09 i LIDEM.

Už ráno se na případných změnách v daňovém balíčku opět neshodla pracovní skupina ODS. "V tuto chvíli považuju za nejvíce racionální postup, že navrhneme koaličním partnerům a posléze i dalším stranám přerušení schůze do příštího úterý," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Vicepremiérka za LIDEM Karolína Peake uvedla, že pokud se hlasování odloží skutečně jen o týden, je ochotna přerušení schůze podpořit. Pokud by měly neshody v ODS pokračovat i po kongresu, půjde podle ní o "prodlužování agónie". TOP 09 a Starostové požadavku ODS vyhoví, řekl předseda jejich poslanců Petr Gazdík. Také on zdůraznil, že přerušení nesmí být delší než týden.

Příští týden by se hlasovalo o daňovém balíčku a také například o prováděcím zákonu k důchodové reformě, který vetoval prezident Václav Klaus. Kvůli sestavení návrhu státního rozpočtu, jehož původní verzi Sněmovna vrátila na žádost vlády k přepracování, se podle Stanjura rozhodnutí dál odkládat nemůže. "I s rizikem, že vláda hlasování nepřežije," dodal Stanjura.

Podle neformálního lídra vnitrostranických nespokojenců Petra Tluchoře bude nynější spor o daně na stole stejně po kongresu ODS jako nyní před ním. "Nicméně bereme to jako prostor pro diskusi, na debatu, a proto jsme návrh na přerušení schůze také podpořili," podotkl. K jednání pracovní skupiny Tluchoř řekl, že nebyla ochota přistoupit na kompromis, který takzvaní rebelové navrhovali.

Revoltující poslanci ODS trvají na zachování současných sazeb DPH a na zrušení dodatečného zdanění lidí s vyššími příjmy.

Takzvaní rebelové ustoupili podle jednoho z nich, Marka Šnajdra, od zachování daňových úlev pro pracující důchodce a od zachování nynějších paušálů pro živnostníky. "Z těch čtyř priorit jsme ustoupili ze dvou... Zatím jsme se neshodli," řekl Šnajdr.

Za nedostatečný už dříve označovali nespokojení poslanci návrh premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, podle kterého by vzrostla jen snížená sazba DPH a vyšší zdanění bohatších lidí by bylo omezeno na jeden rok. Vládní balíček by sazby daně z přidané hodnoty zvýšil o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Předloha, s níž vláda spojila důvěru, je ve sněmovně s řadou pozměňovacích návrhů před závěrečným schvalováním. Mohlo by se uskutečnit už ve středu. Je ale údajně možné, že se rozhodování uskuteční až po víkendovém kongresu ODS.

Už nyní je zřejmé, že z balíčku vypadnou změny ve vyplácení příspěvku na bydlení. Údajně se na tom shodla koalice.

 

Právě se děje

Další zprávy